Avui et presentem 6 aplicacions de mòbil, tauleta o ordinador per millorar la comunicació amb persones que tenen dificultats en aquest aspecte. Són, per tant, apps per a la comunicació augmentativa i alternativa. Si vols saber de què es tracta… segueix llegint!

La comunicació ens permet rebre i intercanviar informació del món que ens envolta i és la principal font d’aprenentatge de totes les persones… però… i si tenim alguna característica que ens impedeix poder emetre i rebre aquesta informació de la manera que ho fa la majoria de població? És en aquestes situacions quan fa falta algun sistema que permetin adaptar la comunicació per tal de poder-la fer efectiva.

Amb aquest article podràs aprendre molt sobre els Sistemes Augmentatius i Alternatius de la Comunicació (SAAC):

Què són els SAAC o Sistemes Augmentatius i Alternatius de la Comunicació?

Entenem per comunicació l’intercanvi d’informació entre dos persones: la persona emissora (qui emet el missatge que es vol donar) i la persona receptora (qui rebrà aquest missatge). El missatge és allò que es vol transmetre i el canal és per on passa el missatge, tot seguint uns codis (que són els signes que s’usen per emetre aquest missatge). Per exemple: una monitora (emissora) que verbalment (canal) explica en català (codi) l’activitat (missatge) que faran aquest dissabte els infants (receptors) del grup d’esplai.

Aquesta podria ser una situació del tot habitual, però es pot convertir en un pèl més complexa si en aquest grup d’infants n’hi ha algun que necessita algun tipus de suport per tal de poder comprendre i/o executar millor la seva comunicació, és en aquest moment quan poden ajudar molt els sistemes augmentatius i alternatius de la comunicació (SAAC).

Els Sistemes Augmentatius i Alternatius de la Comunicació (SAAC) són aquells sistemes de comunicació diferents del llenguatge oral, que tenen l’objectiu d’augmentar i compensar les dificultats de comunicació i llenguatge que pugui tenir una persona. Sovint aquests sistemes s’utilitzen amb persones (tant infants com adults/es) que tenen alguna discapacitat física, intel·lectual, una paràlisi cerebral, malalties neurodegeneratives, trastorn de l’espectre autista, lesions cerebrals etc.

Aquests sistemes ens poden ser molt útils quan estem treballant en una escola, per exemple, fent de vetlladores de suport a infants amb necessitats educatives especials, o en general, per atendre a persones amb diversitat funcional.

Tipus de sistemes alternatius i augmentatius de la comunicació

Hi ha diferents sistemes de símbols que es poden adaptar millor a les necessitats de cada individu, com per exemple imatges, dibuixos, pictogrames, lletres, gestos, senyals, signes… Segons el tipus de sistema que s’utilitzi també caldrà fer servir algun element de suport que ho inclogui, com podria ser un mòbil, una tauleta o un àlbum.

AVANTATGES DELS SAAC

Els SAAC es converteixen en un element essencial per a la vida de moltes persones, per tal de millorar el seu estat de benestar i el seu dia a dia. Tenen avantatges socials, emocionals, cognitius, educatius,… Aquí destaquem alguns dels avantatges d’aquests sistemes:

  • Milloren l’autoestima de la persona
  • Afavoreixen la inclusió social, eliminant o reduint les barreres de la comunicació
  • Fomenten la participació comunicativa de totes les persones
  • Potencien les ganes de comunicar de les persones que l’usen
  • Ajuden a millorar la conducta d’aquestes persones ja que es poden expressar més fàcilment
  • Es redueixen els nivells d’aïllament, d’ansietat o estrès
  • Ajuden a la comprensió de nous aprenentatges

6 APPS PER A LA COMUNICACIÓ AUGMENTATIVA I ALTERNATIVA

Actualment les persones que fan ús d’algun suport gràfic de la comunicació ho fa a través de comunicadors electrònics, de llibretes de comunicació, del mòbil o bé d’una tauleta (depenent de la capacitat i necessitat de la persona). La majoria d’aquests suports fan servir imatges, dibuixos o pictogrames.

A continuació et presentem 6 apps que poden ser molt útils per ajudar a persones amb dificultats en la comunicació i que necessiten d’un SAAC o Sistema Augmentatiu i Alternatiu de la Comunicació.

1. LET ME TALK

Gratuïta
Disponible per: Android i IOS

Letmetalk és un comunicador gratuït i multiplataforma que permet crear frases per tal de poder establir una comunicació. Aquesta aplicació inclou 9000 pictogrames d’ARASAAC que permeten crear les frases i que a través d’una veu sintetitzada poden ser escoltades en veu alta. A més a més, permet incloure altres fotografies o noves imatges per tal d’ampliar el vocabulari.

Pots obtenir més informació sobre el seu funcionament a través d’aquests vídeo tutorials.

Letmetalk

2.SYMBOTALK

Gratuïta
Disponible per: Windows Android i IOS

Symbotalk és un comunicador lliure, tant per a ordinadors com per a dispositius mòbils que permet crear pàgines de taules de comunicació. S’usa a partir de pictogrames i també se li poden incloure imatges o fotografies per poder augmentar el vocabulari i personalitzar-lo. Crear taules de comunicació segons temàtiques pot ajudar a la comunicació d’algunes persones amb dificultats.

Pots obtenir més informació sobre el seu funcionament a través d’aquests tutorials.

Symbotalk

3. JOCOMUNICO

Gratuïta
Disponible per: Windows Android i IOS

Jocomunico és una aplicació per a ús en ordinadors i dispositius mòbils per a la comunicació augmentativa i alternativa que permet crear frases a través de pictogrames d’ARASAAC, en català i castellà. Es poden afegir imatges externes per tal d’ampliar el vocabulari i a més disposa d’una veu sintetitzadora que verbalitza les frases.

Pots obtenir més informació sobre el seu funcionament a través d’aquests tutorials.

JoComunico

4. ENESO VERBO

Per Windows: 149,60€, per Android 29,90€
Disponible per Windows i Android

Eneso Verbo és una aplicació més complexa que les anteriors, amb la qual es poden crear taulells de comunicació, afegir imatges i fotografies, però també crear activitats a través del material que tens instal·lats, adaptar exercicis etc. La versió per Windows permet editar i reproduir les creacions, mentre que la versió Android només serveix com a reproductor. Disposa de diferents idiomes: català, castellà, euskera, anglès, francès i italià.

Pots obtenir més informació sobre el seu funcionament a través d’aquests tutorials.

EnesoVerbo

5. ASTERICS GRID

Gratuït
Disponible per Windows, Linux, Android i IOS

Asterics Grid és un comunicador multiplataforma que dona suport a la comunicació a través de pictogrames, imatges i també signes ortogràfics. Permet la creació de taulells de comunicació personalitzats segons l’edat i necessitats de cada persona usuària, ajudant així a tenir un element més de suport en el seu dia a dia.

Pots obtenir més informació sobre el seu funcionament a través d’aquests tutorials.

AstericsGrid

6. PICTOGRAMA AGENDA

Gratuït
Disponible per Windows, Linux, Android i IOS

PIctograma Agenda és una aplicació disponible per a ordinadors i per a dispositius mòbils que centra la seva tasca en crear seqüències temporals. Es tracta doncs d’una app molt concreta amb la qual fàcilment es pot mostrar a la persona quina és la seqüència d’activitats o fets que tindran lloc, un recurs important per tal de donar seguretat i millorar la comprensió d’allò que està passant al seu entorn.

Pots obtenir més informació sobre el seu funcionament a través d’aquest tutorial.

PictogramaAgenda

Aquestes són algunes de les apps que et presentem i que creiem que et poden ser útils a l’escola, a l’esplai o en famílies on hi hagi persones amb dificultats de comunicació. Tenir eines i suports és important per tal de fer el seu dia a dia més confortable així com per permetre al seu entorn comprendre la situació i també poder-hi interactuar.

Per a Fundesplai és essencial tenir cura de les persones amb diversitat funcional. Treballem per a la inclusió des de diversos àmbits, però especialment en l’àmbit de la formació, oferint cursos de formació sobre diversitat funcional i vetllador/es, en l’àmbit dels esplais, les escoles (fent suport a les necessitats educatives especials en escoles de tot Catalunya), la inserció sociolaboral, i fins i tot les oportunitats de lleure a la natura com les que poden oferir les cases de colònies totalment accessibles.

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!
Fem la comunicació més accessible!

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

Política de privacitat *

Segueix-nos

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

¡Somos Fundesplai!

Somos una ONG que desde hace 45 anys trabajamos por la educación y la felicidad de los infantes, la equidad, la inclusión social y l aprotección de la naturaleza.