La forma com rebem els estímuls cada un i cada una de nosaltres és totalment diferent. El nostre entorn és ple d’estímuls que el nostre cervell percep, processa i que ens afecten d’una manera o d’una altra.
Les persones amb algun tipus de Necessitat Educativa Especial acostumen a ser persones molt més sensibles als estímuls externs, sobretot aquelles persones amb Trastorn de l’Espectre Autista. Algunes d’aquestes persones amb necessitats educatives especials poden rebre els estímuls de manera hipersensible, amb una percepció molt augmentada dels estímuls, o hiposensible, amb una percepció molt baixa. Atenció, perquè també pot haver-hi persones hipersensibles en algun moment i hiposensibles en d’altres, cal estar atents a les necessitats de cada persona.
És per aquest motiu que és important conèixer bé els infants i joves amb NEE amb els que treballem, per tal d’adequar l’entorn, les activitats i les seves necessitats el màxim que es pugui. Fent això es propiciarà un espai de seguretat i de reducció d’estímuls que poden provocar trastorns de conducta.
Anna Jean Ayres va ser una terapeuta ocupacional i psicopedagoga que va centrar el seu treball en la integració sensorial, el procés pel qual el cervell fa possible l’organització de les sensacions que rep el cos per després usar-les. A partir d’aquestes investigacions s’han pogut desenvolupar tècniques per tal de donar suport a persones amb dèficit d’integració sensorial i millorar el seu benestar i el seu dia a dia.
Habitualment aquesta integració sensorial es du a terme durant la primera infància de manera automàtica, adquirint aprenentatges i comportaments, però algunes persones amb NEE presenten un dèficit d’integració sensorial o desordre del processament sensorial, que comporta que la seva adaptació en alguns entorns sigui més complicada. És per això que és interessant dur a terme activitats d’estimulació sensorial, que els permetrà desenvolupar i treballar els seus sentits.
L’ESTIMULACIÓ SENSORIAL
Parlar d’estimulació sensorial vol dir parlar de diverses àrees: visual, tàctil, auditiva, gustativa, olfactiva, vestibular i propioceptiva, és per això que cada una d’elles capta uns estímuls que permeten desenvolupar-nos com a persones i que cal treballar de manera diversa.
A continuació et volem presentar algunes activitats que pots dur a terme per fer estimulació sensorial, usant aquelles que més necessitin els teus infants o joves. Amb aquestes activitats podràs anar veient l’evolució que pot fer l’individu durant el treball dut a terme durant un període de temps determinat. Recomanem que les activitats es duguin a terme durant tot el curs, de tal manera que s’observi des de quin punt es comença i fins on s’evoluciona amb cada persona. En el cas de poder gaudir de les sales Snoezelen per poder fer una estimulació sensorial completa, cal aprofitar-la. Es tracta d’una sala plena d’aparells perquè la persona entri en un espai totalment diferent, amb pantalles, cortines de leds, miralls, tubs d’aigua, matalàs… Tot un somni per a l’estimulació sensorial!
També és important que sàpigues que moltes d’aquestes activitats poden servir per baixar el nivell d’estrès o tensió per l’infant en certs moments donats. Cal que t’adonis quines li regulen el seu nivell d’estrès per tenir-la com a recurs i poder-te anticipar a certs moments de nervis que puguin comportar trastorns de conducta.
És interessant saber que hi ha moltes activitats diàries que fem que ens poden servir com a activitats d’estimulació sensorial, com rentar-nos amb una esponja, baixar per un tobogan, fer plastilina o notar la gespa als peus. També ens agradaria destacar que aquestes activitats són ideals per a la petita infància, moment on es desenvolupen els sentits, i també al llarg de tota la infància, on els infants van aprenent i experimentant.
ESTIMULACIÓ VISUAL
Els estímuls de caràcter visual són aquells que el nostre cervell percep a través del globus ocular. Des de ben petits és important estimular als infants en aquest àmbit, a través dels colors, les formes, dibuixos…
A través de les activitats d’estimulació visual es pot detectar la resposta de l’infant cap a la llum, promoure el contacte visual, la fixació de la mirada, estimular el seguiment de la vista cap a objectes en moviment, veure la reacció davant els canvis de colors o d’intensitat…
- Experimentar amb lots: encendre i apagar, veure si segueixen el recorregut de la llum per una paret…
- Observar el moviment d’una làmpada de lava
- Experimentar amb miralls: interactuar amb el propi reflex, amb el que es veu rere nostre…
- Crear un pot de la calma i observar-ne el moviment
- Experimentar amb llums fluorescents, que a la foscor brillen
ESTIMULACIÓ TÀCTIL
Tot i que no ho sembli el sentit del tacte és molt important. És un dels primers que desenvolupa l’infant quan és nadó i que ens permet obtenir moltes habilitats en el nostre dia a dia. Tenir un correcte sentit del tacte ens permet conèixer i discriminar possibles perills, com per exemple d’una cosa calenta i una freda, o una cosa que punxa i una que és suau. Persones amb hiposensibilitat poden no notar aquestes diferències en el seu tacte, i en canvi, per les persones hipersensibles el simple contacte amb alguna cosa pot fer-los sentir incomoditat o fins i tot dolor.
A través de les activitats d’estimulació tàctil amb els infants més petits, es pot esbrinar quin és el seu desenvolupament respecte a aquest sentit, i en infants més grans, observar la tolerància i amb què se senten més a gust a l’hora de tocar i ser tocats.
- Passar diferents textures per braços i cames com plomes, guants, boles amb relleu…
- Experimentar amb el fang o plastilina
- Crear un quadre tàctil amb diverses textures: amb oueres, amb tela suau, amb sorra…
- Experimentar amb les diferents textures dels aliments: llenties, pasta, arròs, farina…
- Tenir una manta amb pes per rebaixar els nivells de tensió
ESTIMULACIÓ OLFACTIVA
L’olfacte és un dels sentits que més usem sense ser-ne conscients, i és que ens permet reconèixer un menjar que ens agrada i un que no, sentir una olor que et porta algun record, associar olors a llocs o a persones…
És per aquest motiu que treballar l’estimulació olfactiva és important, per ajudar als infants a distingir i experimentar amb les olors que senten al seu voltant, i també per poder crear un espai de relaxació i seguretat.
- Identificar les olors de diferents aliments (cafè, xocolata, all, llimona…)
- Crear un espai de cura i experimentació amb plantes aromàtiques com la farigola, el romaní, la menta, l’alfàbrega…
- Crear un espai de relaxació amb olis aromàtics o encens
- Associar olors amb llocs, com per exemple l’olor de pa amb un forn, l’olor de brutícia amb les escombraries…
ESTIMULACIÓ GUSTATIVA
El gust anirà molt lligat amb el sentit anterior, el de l’olfacte, tot i així el sentit del gust es va aprenent poc a poc i va canviant durant els anys. A tothom li ha passat que un aliment que no li agradava quan era petit/a, ara li encanta.
Aprendre a distingir els gustos és important, no només per saber què ens agrada i què no, sinó també per seguretat, ja que sempre poden haver-hi objectes o menjars tòxics que ens poden perjudicar.
- Identificar diversos aliments: una llimona, uns macarrons, unes llenties, una poma
- Identificar els gustos: salat, àcid, amarg, dolç…
- Relacionar l’olor d’espècies amb el seu gust
- Experimentar amb el gust de begudes: aigua, suc de taronja, infusió, llet…
ESTIMULACIÓ VESTIBULAR
El sistema vestibular és aquell que s’encarrega de regular-nos l’equilibri i el moviment en un espai. Així doncs, és el que ens permet moure’ns amb seguretat per l’espai, prenent consciència dels moviments que fem. Sovint les persones que tenen aquest sistema una mica alterat no se senten segures a l’hora de desplaçar-se o moure’s ja que tenen sensació de mareig o de balanceig, per exemple.
És interessant doncs estimular vestibularment per tal que l’infant pugui adquirir major seguretat en el seu moviment, millorant i evolucionant. Quan aquestes activitats es donen en espais de confiança, permeten que posteriorment s’extrapolin a altres espais del dia a dia.
- Gronxar-se en una hamaca o en un gronxador
- Fer activitats d’equilibris a peu coix, com la xarranca per exemple
- Seure en una pilota gran terapèutica i experimentar la sensació del moviment, del salt…
- Tenir una superfície d’equilibri, ja sigui una fusta amb rodes, uns coixins, un matalàs, un llit elàstic, un llit d’aigua…
- Tenir una piscina de boles
ESTIMULACIÓ PROPIOCEPTIVA
Quan es parla del sistema propioceptiu fem referència a aquell que ens permet tenir consciència de la posició del nostre cos i del moviment, i, per tant, va directament relacionat amb el sistema vestibular que hem vist anteriorment.
Gràcies a aquest sistema i l’anterior podem tenir un moviment adequat i segur per l’espai.
- Saltar sempre sobre una mateixa marca
- Pujar i baixar d’una cadira, unes espatlleres…
- Experimentar amb les mantes de pes, pilotes pesades…
- Imitar com caminen alguns animals: com una tortuga, una granota, un cranc…
Cursos recomanats per continuar la teva formació en NEE
MÉS RECURSOS
Potser també et poden ser interessants aquests enllaços a altres recursos:
Aprofita tots aquests recursos tant com puguis, acompanya als infants en el seu desenvolupament, observa d’on parteixen i com evolucionen, ajudem-los perquè el seu dia a dia sigui el més còmode possible. Entre tots/es ho podem fer possible.
Si t’han agradat aquests recursos comparteix-los a les xarxes!