Tens més de 18 anys i t’agradaria dedicar-te a l’educació en el lleure, però no saps ben bé per on començar? T’expliquem tot el que cal saber sobre l’educació en el lleure, quines sortides professionals té i quines són les principals diferències entre ser monitor/a de lleure o director/a de lleure.

I ara, prepara’t per formar-te i dedicar-te al que més t’agrada!

Què vol dir educar en el lleure?

L’educació en el lleure aglutina totes les activitats que els infants i joves realitzen amb una intencionalitat pedagògica en el seu temps lliure i fora del currículum escolar i de l’àmbit familiar.

D’altra banda, és important saber que la Direcció General de Joventut, a través del Servei d’Associacionisme i Educació en el Lleure, és l’encarregada d’acreditar, impulsar i supervisar la formació dels monitors/es i directors/es d’educació en el lleure. A més atorga el  reconeixement a les escoles d’educadors i centres de formació en el lleure infantil i juvenil per tal de garantir que l’educació en el lleure sigui de qualitat.

Principals diferències entre monitors/es i directors/es de lleure

Encara que tenen moltes similituds i parteixen d’una arrel comú, a continuació veurem quines són les principals diferències entre aquests educadors i educadores del lleure.

Infografia monitors-directors lleure

1. Requisits d’accés al curs de monitors/es vs. directors/es

  • Per tal de fer el curs de monitors/es de lleure només cal que tinguis 18 anys i moltes ganes de dedicar-te al món de l’educació en el lleure!
  • En canvi, per poder fer el curs de directors/es de lleure caldrà que primer hagis fet el curs de monitors/es i disposis del títol de monitor/a de lleure expedit per la Direcció General de Joventut o bé hauràs d’acreditar 700h d’experiència en el sector del lleure i comptar amb alguna d’aquestes titulacions: Grau, Diplomatura o Llicenciatura en Mestre d’Educació Infantil, Mestre d’Educació Primària, Educació Infantil, Educació Primària, Educació Social, Psicologia, Pedagogia, Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport o bé tenir la Titulació Màster de Formació del Professorat o l’antic CAP (Certificat d’Aptitud Pedagògica) o Màster en Psicopedagogia o un Cicle Formatiu de Grau Superior d’Educació infantil o d’Integració Social o bé Títol de Formació professional II de Jardí d’Infància.
monitors-lleure-fundesplai

2. Grau de proximitat amb els infants i joves

  • Si et decideixes per ser monitor/a de lleure, tindràs contacte directe amb els infants i joves, organitzaràs tota mena d’activitats, les faràs amb ells i elles, jugaràs molt, seràs la seva referència principal, i els acompanyaràs en el seu dia a dia.
  • Tot i que les tasques principals dels directors/es de lleure són les de coordinar l’equip de monitors/es, gestionar d’una manera global les activitats que aquests i aquestes fan amb els nens/es i joves i assegurar-se que es desenvolupen adequadament, normalment en algunes activitats també tenen contacte amb infants i joves de forma natural.

En aquest vídeo, l’Almudena Fernández, Cap Administrativa de l’Esplai La Florida a l’Hospitalet de Llobregat, parla de les principals diferències entre Monitors/es i Directors/es de Lleure

3. Principals habilitats necessàries per ser monitor/a o director/a de lleure

  • Com a monitor/a de lleure ensenyaràs nous coneixements als infants i joves i els acompanyaràs en el seu descobriment del món, per això és imprescindible que tinguis una gran capacitat empàtica i que et puguis posar al seu lloc, també és important que siguis responsable i que tinguis una actitud respectuosa. D’altra banda, a l’hora de preparar activitats caldrà que tinguis capacitat organitzativa i una ment creativa i dinàmica i que siguis capaç de fer voltar aquestes activitats entorn l’educació en valors, la seguretat i la prevenció de riscos.
  • En el cas que vulguis ser director/a de lleure hauràs de desenvolupar eines per l’organització i gestió d’equips, i hauràs de ser capaç de planificar, dinamitzar i avaluar projectes de lleure educatiu. Serà molt important que et sentis còmode treballant en equip i que tinguis grans dosis d’intel·ligència emocional. Si et sona bé, endavant! Ser director/a de lleure és la teva feina somniada!

 

premonitors fundesplai

4. Sortides professionals

Per acabar, cal diferenciar les sortides professionals dels monitors/es i directors/es de lleure.

Si et treus el títol de monitor/a de lleure, podràs desenvolupar totes aquestes feines:

• Monitor/a de lleure educatiu infantil i juvenil
• Monitor/a de campaments, d’albergs de joventut, de cases de colònies, de granges-escoles, d’aules i escoles de natura, camps de treball etc.
• Monitor/a d’activitats de lleure en l’àmbit escolar: casals d’estiu, menjadors, acollides i extraescolars, camps de treball, etc…

I si continues la teva formació i decideixes treure’t el títol de director/a de lleure, a més a més, podràs treballar com a:

• Coordinador/a o director/a de lleure educatiu infantil i juvenil
• Responsable de projectes de lleure educatiu infantil i juvenil
• Coordinador/a o director/a de campaments i colònies, d’albergs de joventut, de granges-escoles, d’aules de cases de joventut, escoles de natura, camps de treball, etc.
• Coordinador/a o director/a d’activitats de lleure educatiu en l’àmbit escolar: casals d’estiu, menjadors escolars, acollides i extraescolars, colònies i sortides escolars, camps de treball, etc.

I tu què vols ser?

Ara que ja coneixes quines són les principals diferències entre els monitors/es i directors/es de lleure només et falta decidir quina d’aquestes dues professions encaixa més amb tu i començar a formar-te. Et deixem els links als nostres cursos d’educació i lleure per tal que puguis triar el que et vagi millor, recorda que la majoria estan subvencionats, el que vol dir que podràs formar-te sense cap mena de cost! Sona bé oi?

 

I recorda, si t’ha agradat aquest article, comparteix-lo a les xarxes!

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai!

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

La formació és un dels pilars fonamentals per aconseguir la nostra missió i capacitar joves i adults en diversos àmbits professionals.