El proper 3 de desembre és el Dia Internacional de les persones amb Discapacitat, una data establerta per reivindicar els drets de les persones amb discapacitats en tots els àmbits. Precisament, un dels principals reptes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) és la inclusió, especialment important en l’àmbit educatiu amb les persones amb alguna Necessitat Educativa Especial.

Pel que fa als trastorns del neurodesenvolupament, les neurociències han avançat molt en el descobriment de les bases neurobiològiques, i la col·laboració entre diversos àmbits (psicologia, pedagogia, biologia,…) és clau per seguir avançant.

Les professionals que treballen amb persones amb necessitats educatives especials han d’aprofitar aquest coneixement científic per conèixer les condicions que afecten la manera en què el cervell creix i es desenvolupa, impactant la forma en què una persona aprèn, es comporta i es relaciona amb els altres.

Si treballes amb persones amb necessitats educatives especials, tant infants com adults, en escoles, esplais o centres especialitzats, t’anirà molt bé conèixer els trastorns del neurodesenvolupament més comuns per a una inclusió plena de totes les persones, a la seva vida social, acadèmica i psicològica.

1. Trastorn de l’Espectre Autista (TEA)

El TEA és conegut per afectar la comunicació, la interacció social i el comportament. Tot i que mostra una gran varietat de trets i els símptomes poden variar, les persones amb TEA poden mostrar patrons repetitius de comportament i un interès limitat en activitats socials.

2. Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH)

El TDAH es caracteritza per la manca d’atenció, la hiperactivitat i la impulsivitat. Això pot afectar significativament la capacitat d’una persona per seguir el ritme a l’escola o a la feina, però també té un impacte a les seves relacions.

3. Síndrome de Down

Entre les discapacitats intel·lectuals causades per anomalies cromosòmiques, la Síndrome de Down és una condició genètica que resulta de la presència d’un cromosoma extra en el parell 21. Això pot portar a retards en el desenvolupament físic i cognitiu, que requereix d’una intervenció primerenca.

4. Trastorn del Desenvolupament del Llenguatge (TDL)

El TDL afecta la capacitat d’una persona per comprendre o expressar-se mitjançant el llenguatge. Pot manifestar-se com a dificultats en la pronunciació, la gramàtica o la comprensió del vocabulari.

5. Trastorn de l’Aprenentatge No Verbal (TANV)

El TANV es caracteritza per dificultats en la comprensió dels senyals no verbals, com els gestos i les expressions facials. Les persones amb TANV poden tenir habilitats verbals desenvolupades, però enfrontar reptes en la comunicació social.

6. Trastorn del Desenvolupament de la Coordinació (TDC)

El TDC afecta la coordinació motora i el control dels moviments. Això pot manifestar-se com a malaptesa o dificultats en activitats que involucren habilitats motores fines o gruixudes.

7. Trastorn de l’Espectre Obsessivocompulsiu (TOC)

El TOC implica pensaments intrusius i repetitius (obsessions) que condueixen a comportaments ritualitzats (compulsions). Aquest trastorn pot interferir significativament en la vida diària d’una persona.

8. Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual (TDI)

Aquest trastorn es caracteritza per limitacions significatives en el funcionament intel·lectual i en les habilitats adaptatives. Pot afectar la capacitat d’aprenentatge, la presa de decisions i la resolució de problemes.

9. Trastorn Específic del Llenguatge (TEL)

El TEL es refereix a dificultats específiques en el desenvolupament del llenguatge, sense que hi hagi altres discapacitats cognitives. Això pot afectar l’expressió oral, la comprensió del llenguatge i el vocabulari.

10. Síndrome de Tourette (ST)

El ST, que sovint coexisteix amb altres trastorns, es caracteritza per la presència de tics, moviments o sons sobtats i involuntaris, que poden variar en intensitat i durada. Es manifesten durant la infància i l’adolescència i poden variar amb el temps.

CURSOS D’ATENCIÓ A LA DIVERSITAT

Aquest és un llistat dels trastorns del neurodesenvolupament més comuns, però n’hi ha d’altres. El més important és entendre que aquests trastorns es manifesten de manera diferent en cada individu.

Per això, sempre és molt bona idea mantenir una bona formació contínua, actualitzada i amb eines, mètodes i materials que et permetin atendre cada persona amb necessitats educatives especials, des de la seva singularitat que la fa única. Aquesta és la nostra proposta formativa per a tu:

Comunicació Augmentativa i/o Alternativa

Ajuda les persones amb discapacitat a trencar barreres i a comunicar-se eficaçment.

Adreçat a: Treballadors/es en actiu
Durada del curs: 25 hores
Gratuït per a treballadors/es en actiu i autònoms

Atenció a l’Alumnat amb Necessitats Educatives Especials

Treballa com a vetllador o vetlladora i garanteix una educació inclusiva i de qualitat.

Adreçat a: Treballadors/es en actiu
Durada del curs: 20 hores
Gratuït per a treballadors/es en actiu i autònoms

Curs de coaching la gestió de conflictes des del millor de tu mateix Fundesplai

Discapacitats i lleure

Forma’t per treballar per a la inclusió dels infants i joves amb discapacitat en el món del lleure, promovent la seva autonomia.

Adreçat a: Treballadors/es en actiu
Durada del curs: 30 hores
Gratuït per a treballadors/es en actiu i autònoms

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

Política de privacitat *

Síguenos

¡No te pierdas nuestras ofertas!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Síguenos en las redes sociales

Som Fundesplai!

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

La formació és un dels pilars fonamentals per aconseguir la nostra missió i capacitar joves i adults en diversos àmbits professionals.