A les escoles i els esplais hi ha una gran diversitat d’infants i joves… volem centres educatius inclusius on tothom pugui desenvolupar-se, créixer i aprendre amb naturalitat, sentint-se acollit, amb les necessitats socials, afectives i d’aprenentatge cobertes i desenvolupant tot el seu potencial. Tu també ho vols, no? Segueix llegint i descobriràs com fer-ho!

A Fundesplai sempre hem apostat per la inclusió, l’atenció a les necessitats educatives especials i a les diversitats des del treball de l’autonomia personal, les Habilitats per a la Vida i la cohesió de grup, entre d’altres. Fa més de 40 anys que afavorim la inclusió d’infants, joves i adults i ens hem especialitzat en formació per a educadors i educadores en aquest àmbit, perquè sabem que una bona formació és essencial. Avui volem compartir amb tu una miqueta del nostre coneixement acumulat… segueix llegint i descobriràs 10 cursos molt interessants sobre educació inclusiva i atenció a la diversitat.

Hi ha diverses metodologies que afavoreixen l’educació inclusiva (tant a l’esplai com a l’escola): l’aprenentatge cooperatiu, la resolució participativa dels conflictes, l’ensenyament multinivell, el Disseny Universal per a l’Aprenentatge, la tutoria entre iguals, els racons i ambients, el treball per projectes, l’educació emocional i en valors, l’Aprenentatge i Servei (ApS), i el treball per competències, les activitats en contacte amb la natura… i també, quan és necessari, el suport personalitzat intensiu i individualitzat de les necessitats educatives especials.

Considerem essencial que aquestes metodologies, atenció i suports estiguin presents en tots els àmbits educatius: als esplais i l’educació en el lleure, a l’escola (tant a les estones lectives com al Temps Educatiu del Migdia i les extraescolars), als instituts,…

La potència d’aquestes metodologies rau en què som els educadors i educadores, mestres i professorat, així com el mateix procés educatiu, els que ens hem d’adaptar i flexibilitzar respecte a la diversitat funcional o de qualsevol altre tipus. Ens hem d’adaptar nosaltres i les nostres metodologies als infants i joves per aconseguir que puguin desenvolupar totes les seves capacitats i competències amb plenitud.

Perquè…. tal com diu molt clarament el document De l’escola inclusiva al sistema inclusiu, del Departament d’Ensenyament: cada persona és única i irrepetible i, per tant, el fet d’educar comporta, per una banda, reconèixer que la diversitat és l’essència mateixa de la societat i, per l’altra, conèixer i comprendre les característiques i necessitats diverses dels alumnes.

Però segurament tot això ja ho sabies… i potser només et calen eines, idees refrescants i fonamentacions metodològiques per tirar endavant amb la teva tasca educativa i aconseguir que sigui realment inclusiva.

Doncs segueix llegint i descobriràs 10 cursos per atendre la diversitat d’infants i joves a l’esplai o a l’escola que segur que t’inspiren!

Curs MOOC: Igualtat de gènere i diversitat sexual per a educadores

Amb aquest curs online tipus MOOC (Massive Online Open Courses) coneixeràs els conceptes principals entorn la igualtat de gènere i la diversitat sexual, proveint-te de recursos i activitats relacionades per fer amb els infants i joves.

MOOC igualtat de gènere per a educadores

Curs de Bullying: detecció, eines i recursos

Aquest curs online t’ajudarà a entendre el bullying i a tenir eines i estratègies per detectar i intervenir en situacions d’assetjament entre iguals a l’esplai o a l’escola, enfortint les relacions positives i la cohesió de grup.

Curs Bullying

Curs de Vetllador/a Escolar

Amb aquesta formació treballaràs les diverses eines, recursos i formes d’intervenció per al suport i la inclusió escolar d’alumnes amb necessitats educatives especials i veuràs casos específics per analitzar la tasca del o la professional.

Curs vetlladora escolar

Curs de Conductes disruptives

A través d’aquest curs aprendràs les tècniques, eines i mètodes que t’ajudaran a donar una resposta eficaç davant les diferents conductes per part dels infants i joves, aprenent a gestionar situacions incòmodes o complicades dins el grup.

Curs conductes disruptives

Curs de dislèxia

Amb aquest curs aprendràs a entendre la dislèxia, les seves característiques i coneixeràs eines i recursos que t’ajudaran a entendre les necessitats de l’infant en el seu procés evolutiu i tenir més eines per acompanyar-lo.

Curs dislèxia

Curs sobre Sistemes Alternatius i Augmentatius de Comunicació (SAAC)

Aquesta formació t’ajudarà a conèixer les diferents formes de comunicar-nos i a entendre les barreres que troben les persones amb diversitat en els processos de comunicació, així com a dotar-te d’eines per a tombar-les!

Curs SAAC

Curs de prevenció del racisme, la xenofòbia i l’homofòbia a l’escola

Aquest curs t’ajudarà a adquirir les eines per crear un ambient de respecte entre iguals i que els infants i joves entenguin i analitzin els perjudicis al voltant de la diversitat cultural, afectiva, sexual o funcional.

Curs prevenció del racisme, el feixisme i l'homofobia a l'escola

Certificat d’atenció a l’alumnat amb necessitats educatives especials

Aquest certificat et prepararà per treballar fent suport a la inclusió d’infants i joves amb necessitats educatives especials en centres educatius, dotant-te de les eines i els recursos necessaris per realitzar un bon acompanyament.

Curs prevenció del racisme, el feixisme i l'homofobia a l'escola

CURS DE TDA/H

Aquest curs t’ajudarà a entendre el trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDA/H) i adquiriràs diversos recursos per poder intervenir de forma eficaç, prevenint les dificultats socials i d’aprenentatge i ajudant als infants amb aquest trastorn en els seus reptes diaris.

Curs prevenció del racisme, el feixisme i l'homofobia a l'escola

Curs d’autisme

En aquest curs coneixeràs les principals característiques del Trastorn de l’Espectre Autista (TEA o Autisme), les necessitats educatives i com intervenir a través de recursos, mètodes i eines per fer un bon acompanyament.

Curs prevenció del racisme, el feixisme i l'homofobia a l'escola

A Fundesplai entenem la importància d’una bona formació continuada per a professionals del sector educatiu. Per aquest motiu oferim tot un ventall de cursos orientats a l’adquisició de competències, eines i recursos en diverses matèries, especialment pensats per a educadors/es en el lleure, mestres, professorat i també pares i mares. Descobreix tot el ventall de cursos sobre educació, veuràs que hi ha cursos online o presencials, i fins i tot gratuïts.

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes i sobretot… esperem que t’inscriguis en algun dels cursos que t’hem proposat!

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai!

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

La formació és un dels pilars fonamentals per aconseguir la nostra missió i capacitar joves i adults en diversos àmbits professionals.