Quan som mares, pares, mestres o educadors o educadores sovint ens trobem amb situacions difícils de gestionar que ens generen molta angoixa a nosaltres i als infants. L’educació respectuosa vol donar eines des del respecte i l’empatia per saber fer front a aquestes situacions de vegades complicades i està dirigida a treballar els límits tot orientant els infants i joves, i mantinent la convivència i el benestar comú de la família o del grup.

L’objectiu principal de l’educació respectuosa és potenciar un clima positiu i respectuós tant a casa en família com a l’escola o l’esplai en què els infants se sentin acompanyats des de la seva singularitat i puguin expressar les seves emocions i necessitats, reconeixent també les dels altres i trobant estratègies per la convivència. Per aprofundir més en el tema no et perdis el nostre article 51 lectures sobre educació respectuosa, segur que t’acompanyaran al llarg del teu camí com a persona educadora!

1. Establir límits clars i assumibles

La clau és posar-ne pocs, que siguin clars i adaptats a l’edat i les capacitats de l’infant i ser conseqüents a l’hora de fer-los complir.

2. Acompanyar des de la presència plena

Els infants necessiten sentir que els comprenem i que estem al seu costat. Una presència conscient millorarà la comunicació i afectivitat amb ells.

3. Reconèixer les emocions dels infants i les pròpies

Entendre i conèixer les nostres emocions és molt important per saber distingir i confiar en les nostres capacitats i establir relacions satisfactòries amb els altres.

4. Establir vincles de confiança i afecte

D’aquesta manera els infants se sentiran segurs i a gust amb nosaltres.

5. Reforçar l’autoestima dels infants

Sentir-se bé amb ells mateixos és vital per tal que facin front a nous reptes, desenvolupin noves habilitats i siguin més autosuficients.

6. Educar en la mediació de conflictes sense crits, càstigs ni xantatges

Està demostrat que quan els nens i nenes es senten estimats i es troben en un espai positiu i segur són més receptius al diàleg i a trobar solucions.

7. Acompanyar la frustració i saber dir “no” quan toca

En cas contrari no podrem establir els límits anteriorment esmentats.

8. Tenir molta paciència

Ja ho deien, és la mare de la ciència! I de l’educació: una peça clau per tal de poder educar els infants de manera respectuosa sense perdre els papers en cap moment.

9. Afavorir el joc lliure

L’espontaneïtat i deixar fer estimularà la seva creativitat, autonomia i autoestima, generant un ambient positiu. En aquest article pots trobar més informació sobre els beneficis del joc lliure.

10. Estimular l’autonomia dels infants

Veure el que són capaços de fer sense el nostre suport els ajudarà a adonar-se de quines són les seves capacitats reals i augmentarà directament la seva autoestima.

11. Afavorir l’educació emocional

Els infants capaços de comprendre i gestionar les seves emocions, construeixen una identitat més forta i tenen més cura de les persones que els envolten.

12. Actuar des de la connexió, la calma i la comprensió

Establir vincles directes i transmetre una actitud positiva i comprensiva són pilars fonamentals de l’educació respectuosa.

13. Practicar l’escolta activa

Escoltar atentament allò que expressen els infants fa que els entenem millor i que augmenti la nostra empatia.

14. Reajustar expectatives

Hem de tenir molt present que cada infant és un món, i cada situació, lloc, grup i activitat tenen les seves particularitats. Des de la humilitat i l’acceptació de les circumstàncies, les competències de l’infant, i les necessitats reals, hem de reajustar les expectatives.

15. Abraçar la incertesa

Ja se sap que en l’educació no es poden seguir llibres de receptes al peu de la lletra… ens hem de preparar per a la incertesa i saber-hi fer front amb certa agilitat.

Vols aprendre més sobre l’educació respectuosa?

Accedeix al nostre Webinar “Límits, rabietes i altres maldecaps” per ampliar els teus coneixements i resoldre tots els dubtes que et puguin sorgir!

Data i hora: 25/03/2021 18:00

Formador: Roger Llopart

MOOC igualtat de gènere per a educadores

ALTRES CURSOS SOBRE EDUCACIÓ

Vols seguir amb la teva formació?

Des de Fundesplai t’oferim altres Webinars que poden ser del teu d’interès o cursos sobre educació que t’ajudaran a aprofundir en el que més t’agrada! Aprofita’ls!!! Molts dels nostres cursos són gratuïts, subvencionats pel SOC en alguna casos i per tant, els pots aprofitar si estàs a l’atur i d’altres subvencionats pel Consorci de formació contínua de Catalunya, i per tant, en podràs gaudir de manera gratuïta si estàs treballant actualment. Fem cursos presencials i online a través del nostre campus.

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai!

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

La formació és un dels pilars fonamentals per aconseguir la nostra missió i capacitar joves i adults en diversos àmbits professionals.