Com podem atendre les necessitats individuals a l’escola o l’esplai? Quina és la millor manera d’afrontar l’acompanyament d’infants i joves?

 

Una de les tasques més importants d’educadors/es de lleure, mestres i professorat és la d’acompanyar en el procés d’aprenentatge i creixement personal als infants i joves i per això és molt important treballar amb les diferents diversitats per tal de prevenir estigmatitzacions com el racisme, la xenofòbia i l’homofòbia o per ajudar als nens i nenes amb diversitats funcionals com l’autisme, la dislèxia, el trastorn de dèficit d’atenció o la hiperactivitat, potenciant l’educació inclusiva a tots els nivells.

A les escoles, esplais i instituts podem trobar diferents diversitats: culturals, lingüístiques, psicològiques, físiques, socioeconòmiques, d’aprenentatge, funcionals, de gènere,… i les hem de gestionar de forma individual i col·lectiva, perquè cadascú pugui desenvolupar-se amb naturalitat i  potenciar el millor de si mateix a través de les competències transversals que ens ajuden a créixer com a persona i a viure en societat.

Un altre aspecte important és saber identificar i reconèixer les diversitats de cada infant o jove, ja que això ens ajudarà a determinar les formes de gestió i treball amb el grup, generant un clima d’inclusió, estima i cohesió en el grup.

 

Avui et recomanem aquests 5 consells per gestionar la diversitat a l’escola i l’esplai:

 

5 consells per a gestionar la diversitat a l'aula Fundesplai

 

5 consells per a gestionar la diversitat a l’escola i l’esplai

1. Normalitza la diversitat: Els infants i joves ha d’entendre que tots i totes som iguals en la nostra diversitat.
2. Observa i escolta: Analitza la teva classe i detecta quines diversitats, tant individuals com col·lectives sorgeixen per tal de poder gestionar-les.
3. Atén la diversitat: Has d’estar molt pendent de les necessitats individuals i col·lectives que van sorgint per tal de resoldre-ho.
4. Fomenta la inclusió: Treballa la cohesió i l’assertivitat, tant de forma individual com col·lectiva, per tal de facilitar la inclusió entre l’alumnat.
5. Acompanya al grup: És molt important que facis un acompanyament, tant individual com col·lectiu, treballant de forma grupal però individualitzada per tal que tot l’alumnat desenvolupi les competències al seu ritme.

 

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai!

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

La formació és un dels pilars fonamentals per aconseguir la nostra missió i capacitar joves i adults en diversos àmbits professionals.