De vegades hem d’aturar-nos, regalar-nos temps per llegir i per seguir aprenent. Entre les exigències del dia a dia és un repte, però són moments que ens serveixen per posar en valor la formació com a acte de compromís i amor pel que fem.
Per això, volem ajudar-te seleccionant per a tu 15 lectures sobre educació i lleure. Pilars fonamentals per a totes aquelles persones que treballeu amb i per a les persones, ja sigui a l’aula, al carrer o en una entitat social.
Les hem escollit pensant en oferir-te un recull de lectures que alimentin la teva vocació i t’ajudin a desenvolupar millor la teva tasca professional. Cuida’t, fes una pausa i agafa una nova perspectiva. Que totes aquestes lectures siguin de profit i et convidin a reconnectar amb el sentit més profund de la teva feina!
Certificat Professional d’Habilitació per a la docència en graus A, B i C
7 llibres per formar-te en educació i lleure
1. Aquest confús i desigual món explicat als joves
Víctor Saura, mestre i antic director del Diari de l’Educació, proposa als joves entendre el camí que ens ha portat fins al present i la manera com ens hem (o ens han) estructurat. És una crida a seguir investigant els racons del mapamundi, a no deixar-se vèncer pel desànim i a implicar-se en la necessària creació d’un projecte col·lectiu. Perquè, parafrasejant a l’autor, mai no havíem estat tan conscients del mal moment en què ens trobem, però tampoc mai havíem estat tan bé.
2. L’escola dels infants. Construir i documentar l’educació infantil
Una aportació al compromís compartit de bastir una escola pensada per als infants, partint del respecte i la valoració dels seus drets i capacitats, mitjançant l’escolta activa, l’observació atenta, la documentació i la comprensió dels seus processos d’aprenentatge, tant individuals com col·lectius. Aquest llibre serveix com a recurs per a mestres i equips educatius que volen sustentar una pràctica pedagògica sòlida i de qualitat, basada en la documentació dins l’àmbit de l’educació infantil.
3. El lleure com a projecte
El pedagog Joaquim Franch i Batlle va ser una figura clau en la renovació de l’educació formal i un destacat promotor de l’educació en el temps de lleure. Aquest treball, que continua sent actual, recull de manera sistemàtica els principis fonamentals de la seva proposta per a una pedagogia del projecte. Es tracta d’un llibre de gran utilitat per a totes aquelles persones interessades a aprofundir en l’anàlisi de la pràctica educativa en entorns de lleure educatiu.
4. El latido de un aula infantil. Elogio de la cotidianidad
Un notable treball de síntesi que recull els principals eixos temàtics de l’educació durant l’etapa infantil, amb un estil narratiu atractiu i capaç d’integrar les vivències educatives dels infants. A partir d’aquestes experiències, les autores construeixen una proposta pedagògica molt sòlida. Tal com indiquen en la presentació del llibre, “el fil conductor de la didàctica infantil no és l’art, ni la música, ni la literatura ni les emocions, ni les àrees (…) El veritable eix ha de ser el coneixement d’un mateix i dels altres, del lloc on habitem i d’allò que succeeix en aquest”.
5. Perspectives de l’educació en el lleure
Aquest llibre et convida a reflexionar sobre la visió de l’educació en el lleure i les activitats de lleure, abordant-la des de diferents punts de vista i nodrint-se de la sociologia i la pedagogia. En ell hi trobaràs les veus de diversos experts que ens parlen de temes molt actuals: com estan canviant les famílies, l’escola, els barris i la ciutat, i com tot això impacta en el lleure, fent que sorgeixin noves tendències i activitats. A més, ens ofereix idees per repensar i millorar la qualitat pedagògica d’aquestes propostes i ens anima a afrontar els nous reptes socioculturals que ens planteja aquest àmbit tan viu i transformador.
6. Preguntes i respostes del lleure educatiu
Escrit en forma de preguntes i respostes, aquest llibre recull una llarga experiència de treball amb infants i joves. Tant pel seu estil com pel seu contingut, és una publicació amb clara vocació pràctica que t’ajudarà en el disseny i la dinamització d’activitats de lleure, sense perdre de vista una visió global del paper de la persona educadora en l’àmbit del lleure. El text es divideix en X apartats: estar ben atesos, activitats adequades, ser tractats com a persones, qualitat pedagògica, activitats divertides i interessants i ben gestionades i segures.
7. La educación fuera de la escuela. Ámbitos no formales y educación social
Un llibre que reivindica que l’educació no es redueix a l’àmbit escolar. Tot un món d’aprenentatges tenen lloc fora de les aules, en activitats, espais i moments de la vida quotidiana. Jaume Trilla ens ajuda a entendre què és l’educació no formal, d’on ve aquest concepte i com s’ha anat desenvolupant. A través d’exemples molt diversos (des de la formació d’adults, la pedagogia del lleure, fins a la formació laboral o la intervenció social), el llibre mostra com aquestes propostes educatives són fonamentals per arribar allà on l’escola no hi pot arribar. Una eina valuosa per reflexionar, innovar i desenvolupar l’educació no formal.
8 articles digitals per formar-te en educació i lleure
8. Quadern pedagògic Estima
Estima és la proposta educativa de Fundesplai per als cursos 2023-2025. Una proposta educativa per celebrar la vida que planteja el repte de conèixer-nos millor, de desenvolupar la fortalesa interior i el respecte i l’afecte cap a nosaltres i cap als altres. Estima busca promoure un món on la pau interior i exterior s’entrellacin, creant una base sòlida per a una convivència harmoniosa i una sostenibilitat global.
9. Entusiasme sospitós
Potser ningú com Carles Capdevila ha fet més als darrers anys per visibilitzar el monitoratge de lleure. En aquest article d’absoluta referència, Capdevila resumeix visió i valors del lleure educatiu, i la fortalesa d’un moviment que es renova i té sempre a l’horitzó de la seva feina “canviar el món”. Per això, amb grans dosis d’ironia, l’autor defineix les persones joves que es dediquen al monitoratge com “una anomalia en els ambients derrotistes i les societats decadents”. Un text per entendre i reivindicar el valor del lleure educatiu!
10. La importància de l’educació en el lleure
L’educació és un dret i la base per al desenvolupament de qualsevol persona, i el lleure educatiu forma part d’aquest desenvolupament. En aquest article recent hi trobaràs els 9 trets distintius de les activitats de lleure educatiu per entendre perquè i com s’hi desenvolupen les habilitats essencials, a més de les dades que ens parlen de la situació actual del lleure, on nomésun 41% dels infants en situació de vulnerabilitat accedeixen a les activitats de lleure.
11. 40 contes per la igualtat de gènere i la violència zero
El potencial socioeducatiu dels contes infantils és infinit, ja que ajuden a adquirir valors, actituds i estereotips socials que marcaran la seva manera de relacionar-se i conviure. Des de la proposta educativa Encoratja’t per la igualtat de gènere i la violència zero, us presentem una selecció de 40 contes coeducatius per a l’etapa d’infantil que ens agraden especialment perquè estan impregnats dels valors de l’Encoratja’t: Estima, Respecte, Empatia, Solidaritat, Llibertat, Diversitat i Coratge. També pots descobrir la Guia de 120 contes i novel·les coeducatives per a infants i joves (2018), o la Guia de 100 contes i novel·les sobre migracions i refugi (2020).
12. Les activitats educatives en el lleure
Un manual pràctic amb continguts interessants per a qualsevol professional del lleure en l’etapa infantil: la manera de planificar i organitzar diversos tipus d’activitats lúdiques, diverses estratègies d’intervenció en situacions de conflicte en un context lúdic, tècniques i instruments d’observació del joc infantil, i en general, idees i recursos per implementar activitats educatives en el lleure!
13. Els centres d’esplai, ara i aquí
El llibre Els centres d’esplai, ara i aquí presenta les 10 claus per repensar l’educació en el lleure. Explica que els esplais són espais educatius i socials que eduquen en valors com la solidaritat, la felicitat i la inclusió. Davant reptes com la desigualtat, la diversitat cultural o l’ús de les tecnologies, els esplais ofereixen alternatives educatives i comunitàries. Aporten beneficis tant a la societat com als infants i joves, i es basen en principis com l’educació per la pau, la coeducació i la sostenibilitat. El llibre destaca també la importància de treballar en xarxa i el paper clau dels monitors com a educadors i aprenents.
14. Eduquem més enllà de l’horari lectiu
El llibre “Eduquem més enllà de l’horari lectiu”, impulsat per la FAPAC i Fundesplai, defensa que l’educació no s’acaba a l’escola ni dins l’horari lectiu. Reflexiona sobre el valor educatiu del temps de migdia, les activitats extraescolars i les de vacances, i com aquestes poden contribuir a una educació més integral i equitativa. Reclama qualitat, equitat i corresponsabilitat en aquests espais i aposta per una col·laboració real entre famílies, escoles, entitats de lleure i administracions. L’objectiu és que tots els infants, independentment de la seva situació, tinguin accés a activitats educatives enriquidores i de qualitat fora de l’horari escolar.
15. 40 activitats d’educació emocional
La “Guia d’Educació Emocional” de Fundesplai és una eina pràctica pensada per ajudar mestres, monitors i famílies a acompanyar infants i joves en el desenvolupament de les seves emocions. Amb un llenguatge proper i activitats senzilles, la guia mostra com reconèixer, expressar i gestionar emocions com la por, la ràbia, la tristesa o l’alegria, fomentant l’empatia, l’autoestima i la convivència. L’objectiu és que els infants aprenguin a conèixer-se millor, a respectar els altres i a viure amb benestar emocional.
Propers cursos d’educació i lleure educatiu
Habilitació per a la docència en graus A, B i C del sistema de Formació Professional
Acredita’t com a docent i transmet els teus coneixements!
Durada del curs: 420 hores
Curs semipresencial. Lloc: Centre Esplai (El Prat de Llobregat)