A causa de la crisi generada per l’emergència sanitària, són moltes les persones que s’han trobat en situació d’ERTO en algun moment dels darrers dos anys, o bé que encara hi són. Les més afortunades han pogut recuperar la seva feina o n’han trobat una de nova, mentre que d’altres malauradament han quedat en situació d’atur o segueixen vivint moments d’incertesa. En tot cas, ens trobem en una època difícil per a moltes persones treballadores que es plantegen reactivar-se, canviar de feina o, fins i tot, emprendre una iniciativa per compte propi.
A Fundesplai, hem inaugurat enguany un servei d’orientació laboral específicament adreçat a aquestes persones, per ajudar-les a reconduir la seva vida professional a partir d’un assessorament pràctic i personalitzat.
Al capdavant, s’hi troba la Lola Guerra, psicòloga i experta en inserció laboral i formació ocupacional. Parlem amb la Lola perquè ens faci cinc cèntims d’aquesta nova experiència a Fundesplai.
“D’UN ERTO PODEN SORGIR OPORTUNITATS DE CANVI I DE REINVENTAR-SE”
1. Hola Lola, ens pots explicar en què consisteix aquest servei? Quines persones poden accedir-hi? Què s’hi trobaran?
Hola, el servei d’orientació està subvencionat pel Consorci de la Formació Contínua. Està dintre dels Programes Mixtos de Formació i Orientació; aquests Programes van destinats prioritàriament a persones que estiguin en ERTO o que hi hagin estat i ara poden estar treballant o en situació d’atur. També a persones treballadores en actiu i autònomes. El que els oferim és, fonamentalment, un servei d’orientació laboral en diverses sessions i ajuda en la construcció del seu itinerari formatiu o laboral.
2. I aquestes sessions, han de ser presencials o les feu online també?
Les sessions poden ser presencials i es fan de manera individual o grupal, depenent de les necessitats de les persones. També fem el servei online per a persones a qui no els hi va bé venir presencialment al Prat de Llobregat o a Bellvitge, que és on fem el servei presencial.
3. Lola, què t’expliquen les persones que ja han fet ús del servei? Quines necessitats tenen?
Les persones que continuen avui dia en ERTO detallen les seves inquietuds, no saben si tornaran a la seva feina o si faran reducció de personal… En general, es troben amb poca informació per part de les seves empreses. Per això, volen tenir el seu currículum actualitzat i també orientar-se per fer entrevistes i recerca de feina. Moltes persones es troben en ERTO de feines que han fet tota la seva vida laboral i es troben neguitoses per si han d’entrar de nou al món laboral. També es veuen a vegades amb edat avançada i això ho viuen sovint com un problema per a la seva reincorporació. Hi ha persones a qui, malauradament, aquesta situació ha fet deixat sense feina perquè s’ha hagut de tancar el negoci en què estaven i es veuen ara en una situació d’incertesa i inseguretat respecte al seu futur laboral.
4. Quins perfils laborals són els més habituals en els ERTO i al servei d’orientació laboral?
Les persones en ERTO que consulten el servei venen prioritàriament del món de l’Hostaleria i del Comerç. Són persones que continuen en ERTO o bé que han passat per un ERTO i ara estan a l’atur perquè ha tancat el negoci on treballaven. D’altra banda, al nostre servei d’orientació laboral també persones treballadores en actiu que volen un canvi laboral i persones amb règim d´autònom que a partir de la crisi de la COVID-19 han vist com les seves feines han disminuït i es plantegen o bé reactivar el seu negoci amb noves idees o canviar de feina.
5. Què treballeu durant les sessions?
Proposem un mínim de 3 sessions d’entre 45 minuts i una hora, on treballem el currículum per competències, les cartes de presentació, les fonts de recerca de feina i la preparació per l’entrevista laboral. El servei d’orientació laboral s’adapta a les necessitats de cada persona, és a dir, que han vingut persones que ja tenen el seu CV elaborat i volen dedicar-se més a la recerca de feina: llavors, orientem les sessions més específicament a aquesta demanda. També fem orientació per a l’acreditació de competències i sobre formacions que puguin millorar el seu currículum.
6. Què li diries a una persona que es trobi ara amoïnada pel seu futur laboral, bé perquè estigui en ERTO o bé perquè necessiti un canvi de feina?
Li diria -i els dic- que entenc la seva situació, que és una situació inesperada per a tothom. Els recomano que utilitzin aquest temps per formar-se si no tenen formació, ja que dintre dels Programes Mixtos del Consorci a Fundesplai tenim diferents Certificats professionals que poden ser molt adequats en molts casos… en tenim, per exemple, de Monitor/a de lleure, Director/a de lleure, Dinamització Comunitària i cursos de Cuina. També els recomanem fonts de recerca de feina que moltes persones no coneixen, perquè no s’han trobat en recerca de feina des de fa molt de temps. També els parlem del tema de l’acreditació de competències, que moltes persones desconeixen. Però, com et dic, adaptem l’orientació a les necessitats de cada persona.
7. Vinculada al servei, també existeix una oferta de formació adreçada prioritàriament a persones en ERTO o que hi hagin estat. La formació deu ser un element clau a l’hora de millorar o canviar de feina, oi?
Efectivament, la formació és un element molt important a l’hora de millorar o canviar de feina. Tenir un Certificat Professional de l’àmbit que has treballat o bé per canviar de feina sempre és un valor afegit pel currículum i s’adquireixen competències tècniques que són necessàries per a la millora o canvi de feina.
8. També hi poden accedir persones que estiguin treballant i que per exemple pensin en un ascens o bé en canviar de feina?
Sí, poden accedir persones treballadores en actiu i persones en règim d’autònoms.
9. Els moments de canvi a vegades són difícils, sobretot quan els canvis no són per decisió pròpia… Com hem d’afrontar una situació de canvis en la nostra vida laboral, com ara un ERTO?
Trobar-se en situació d’ERTO és viscut per la majoria de persones com un moment de crisi, les crisis normalment es viuen amb molta incertesa. Però també de les crisis sorgeixen oportunitats de canvi i de reinventar-se. No és una situació gens fàcil, ja que no és desitjada, però des d’aquest Programa del Consorci volem posar el nostre granet de sorra perquè la persona ho pugui viure amb nous recursos i amb més seguretat.
I recorda, si t’ha agradat aquest article, comparteix-lo a les xarxes!