Article escrit per Lola Guerra Ruiz, psicòloga i orientadora del Servei d’Orientació Laboral de Fundesplai, on ofereix sessions personalitzades d’assessorament i acompanyament en el procés de creixement professional.

Hola, sóc la Lola Guerra i treballo a Fundesplai ajudant a les persones a aconseguir el seu objectiu laboral, acompanyant-les en els diferents canvis que poden experimentar. Precisament, avui us vull parlar del canvi.

Som a la societat del canvi, de les coses efímeres i de la immediatesa. En aquest context social, les persones hem d’aprendre a gestionar bé els canvis perquè formen part de la nostra vida. Com va dir el filòsof Heràclit: “Res es permanent a excepció del canvi. La permanència és una ilusió dels sentits”. Com a psicòloga i orientadora laboral he pogut acompanyar a persones en diversos processos de canvis vitals.

En aquest article, em centraré en els canvis laborals desitjats. Fa un temps, les persones tenien un full de vida laboral amb una única empresa. Aquell lloc de feina on hi van començar a treballar de joves i s’hi van quedar possiblement fins a la jubilació, o aquell negoci que van obrir i van poder viure de les seves vendes. Ara, aquesta realitat és difícil de trobar. La majoria de persones tenim un currículum amb diferents experiències laborals.

Servei d’Orientació Laboral: T’ajudem a crèixer professionalment

És cert que no és el mateix un canvi laboral desitjat que un canvi provocat. No és el mateix que decideixis un canvi de feina, que finalitzi el teu contracte o t’acomiadin. Però també és veritat que els canvis, encara que siguin desitjats, poden costar de realitzar.

Perquè ens costa un canvi laboral si el desitgem?

Per començar, les persones som éssers de costums. A això podem sumar també que portar molts anys a un mateix lloc de feina té efectes positius. Genera una seguretat, una comoditat, una rutina ja integrada a la vida. És l’anomenada Zona de confort. Aquesta zona de confort té els ingredients pels quals les persones no s’atreveixen a fer un canvi, afegint també la por i la incertesa que genera el canvi laboral.

El que pitjor portem les persones és la incertesa, necessitem saber, necessitem controlar, tot i que sabem que no és real, però tenim aquesta il·lusió. Seguir una rutina laboral ens dona certa seguretat de saber el que vindrà. Fer un canvi laboral suposa enfrontar-se a aquesta incertesa: Com estaré? Hi haurà bon ambient? La feina m´agradarà? S’obren una sèrie d’incògnites de les quals no tenim resposta fins que es realitzi el canvi.

Aquesta por i incertesa encara són més grans si ens han educat en el No canvi amb dites com “ más vale lo malo conocido que lo bueno por conocer” o “ más vale pájaro en mano que ciento volando”. Des d’aquesta perspectiva canviar es fa més difícil.

Símbol investiga l'empresa a consells per preparar una entrevista de feina

A Psicologia s’explica que moltes persones fan el canvi des del patiment. Si una persona pateix en una determinada situació, començarà a plantejar-se el canvi. És a dir; quan els inconvenients són més grans que els beneficis, és més fàcil canviar.

Seguint aquesta premissa per facilitar un canvi de feina desitjat, hem de valorar de forma realista els beneficis i els inconvenients de la nostra feina. Inconvenients també de cara a un futur: “si em quedo treballant aquí quin futur tindré?”, “Vull aquest futur laboral?”. Tenint en compte que les persones som capaces de suportar situacions i

i normalitzar-les, en aquest exercici de reflexió hem de ser molt objectius pel que fa als inconvenients. Identificar-los des d’allò que no m’agrada tot i que m’hagi acostumat. És important interioritzar la idea de que res és estable, que les coses flueixen i que puc canviar. Relativitzar el canvi també ajuda a portar-lo amb més flexibilitat. Davant de la por és millor pensar: “jo provo, si surt bé he guanyat i si no, puc tornar a jugar”. I possiblement, depenent de la meva situació laboral, canviar suposa guanyar, ja que segur que estaré millor.

La importància de l’orientació laboral

Si estàs pensant en un canvi laboral, si sents la incomoditat d’aquesta situació, si vols fer un canvi dins o fora de la teva feina… et puc acompanyar des del servei d’orientació laboral, per a persones treballadores en actiu dins el sector d’atenció a les persones.

En aquest espai podem treballar conjuntament amb recursos perquè puguis definir el teu objectiu laboral i els passos necessaris per dur a terme el teu canvi. Les sessions d’orientació no tenen cap cost per a tu (són subvencionades pel Consorci), són individuals i personalitzades, i es fan al Prat de Llobregat o bé als nostres espais de Bellvitge, a l’Hospitalet de Llobregat. També poden ser online si ho prefereixes.

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai!

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

La formació és un dels pilars fonamentals per aconseguir la nostra missió i capacitar joves i adults en diversos àmbits professionals.