Els conflictes interpersonals són propis de la condició humana. Per això, no podem dir que siguin bons o dolents en ells mateixos; senzillament són, i es tracta d’aprendre a gestionar-los per aprofitar la diversitat d’idees i punts de vista com un enriquiment. En una altra ocasió, et vam parlar dels 7 tipus de conflictes interpersonals. En aquest article, farem un pas més i t’oferirem tècniques que t’ajudaran a resoldre’ls en diverses situacions a la teva vida professional i personal.

Un cop identifiquem el tipus de conflicte davant del qual ens trobem, podem determinar quines estratègies aplicar per tal d’evitar escalades d’agressivitat i defugir possibles carrerons argumentals sense sortida. Aquestes solucions, és clar, s’han d’ajustar a cada cas, però hi ha alguns aspectes recurrents que podem tenir en compte. A continuació et proposem nou tècniques de resolució de conflictes que t’ajudaran a resoldre situacions complexes i de tensió.

Curs de Resolució de Conflictes

Curs de Gestió Restaurativa de les Relacions i el Conflicte

Certificat de Professionalitat de Mediació Comunitària

Curs de Mediació juvenil

Curs d’Habilitats de Comunicació

En aquest article, recollim 9 tècniques de resolució de conflictes molt útils tant si treballes a un centre educatiu com a qualsevol empresa, però en molts casos, també a la teva vida personal. En tots aquests contextos, els conflictes interpersonals són naturals. Del que es tracta, és d’aprendre a gestionar-los amb les eines i les tècniques adequades! 

Infografia 9 tècniques de resolució de conflictes

1. Utilitza una comunicació positiva

Desplegar una comunicació que posi l’èmfasi en els punts positius, amb un llenguatge lliure de connotacions negatives, és la base fonamental de qualsevol entesa. Si ens comuniquem de manera constructiva, farem veure al nostre interlocutor o interlocutora que parlem des del respecte i reduirem, per tant, la càrrega d’agressivitat en l’intercanvi d’opinions.

2. Busca mitjans alternatius de resolució

Recórrer a la mediació o la negociació amb una tercera persona imparcial és una bona manera a trobar solucions equitatives i acceptables per a totes les parts implicades.

3. Identifica les necessitats de l’interlocutor o interlocutora

Com hem vist tot parlant dels tipus de conflictes, les desavinences sovint sorgeixen d’una mala comprensió de les necessitats de l’altra persona. Si tens clares quines són exactament aquestes necessitats i perquè entren en conflicte amb les teves (si és que ho fan), encararàs millor la situació per resoldre-la.

4. Intenta trobar solucions creatives

En alguns casos, cal pensar fora dels esquemes habituals. La solució no sempre ha de ser A o B: a vegades, també pot ser C. Busca alternatives que ofereixin una solució equitativa i acceptable per les parts implicades.

5. Intenta comprendre els punts de vista de l’altra persona i empatitzar-hi

La millor manera de resoldre un conflicte és aplicant una autèntica escolta activa. Per molt convençuts que estiguem del nostre punt de vista, l’altra part del conflicte també ho està del seu, per la qual cosa és important que l’escoltem i intentem entendre per què. Si ho aconseguim, potser serà més fàcil solucionar la desavinença o desfer el nus del conflicte.

6. Mantingues sempre la calma i el cap fred

Un conegut refrany diu que dos no es barallen si un no vol. Això no és sempre exactament així, però és veritat que si som capaços de fer un pas enrere i pensar fredament evitarem que la bola de neu es faci més grossa. És cert que si estem implicats emocionalment en una discussió, això pot ser difícil, però en última instància és una habilitat que es pot entrenar.

7. Cerca punts en comú

Analitza bé les diferents posicions implicades en el conflicte, i en comptes de centrar-te en allò que les separa, posa l’atenció en allò que tenen en comú. Identificar les idees compartides entre les diferents parts en conflicte t’ajudarà a tenir una bona base per construir acords.

8. Evita aferrar-te a ressentiments passats

Quan sorgeixen disputes, és freqüent que ens vinguin a la memòria desavinences del passat amb la persona que tenim davant, i això pot enterbolir la nostra gestió del conflicte actual. Tot i que sigui difícil, és fonamental deixar els ressentiments enrere i centrar-se en la situació actual per trobar-hi una solució justa i raonable.

9. Defineix compromisos realistes

La millor manera de tancar un conflicte és establint consensos i, en cas que el conflicte tingui una dimensió pràctica, definir compromisos, bé sigui col·laborativament entre les parts implicades o bé sigui amb l’ajuda d’un mediador. És important que aquests compromisos siguin concrets, realistes i assequibles, per assegurar que es converteixen en accions efectives.

Cursos subvencionats per a la resolució de conflictes

Resolució de conflictes

Coneix el repertori de recursos que tens a la teva disposició a l’hora d’afrontar un conflicte i descobreix com utilitzar-los adequadament!

Adreçat a: Treballadors/es en actiu
Durada del curs: 30 hores
Gratuït per a treballadors/es en actiu i autònoms

Gestió Restaurativa de les Relacions i el Conflicte

Descobreix l’enfocament Restauratiu Global (ERG) o gestió restaurativa dels conflictes.

Adreçat a: Treballadors/es en actiu
Durada del curs: 20 hores
Gratuït per a treballadors/es en actiu i autònoms

Curs de coaching la gestió de conflictes des del millor de tu mateix Fundesplai

Certificat de Professionalitat de Mediació Comunitària

Forma’t com a mediador o mediadora professional amb aquest curs i treballa per a la cooperació i la convivència.

Adreçat a: Persones en situació d’atur
Durada del curs: 460 hores

Curs de coaching la gestió de conflictes des del millor de tu mateix Fundesplai

Coaching: La gestió de conflictes des del millor de tu mateix

Descobreix com les tècniques del coaching poden ajudar-te a afrontar els conflictes amb confiança i seguretat.

Adreçat a: Persones vinculades amb el món de l’associacionisme i el voluntariat
Durada del curs: 16 hores

Curs de mediador o mediadora juvenil

Curs de Mediació juvenil

Adquireix els instruments i les eines de mediació adequades per acompanyar els i les joves en la resolució de conflictes, promovent una comunicació positiva entre ells i elles mitjançant l’acord i la comprensió mútua.

Adreçat a: Treballadors i treballadores en actiu inclosos autònoms.
Durada del curs: 30 hores

Curs de coaching la gestió de conflictes des del millor de tu mateix Fundesplai

Curs d’Habilitats de Comunicació

Millora les teves habilitats comunicatives i adquireix les eines per prevenir situacions de conflicte, formular les crítiques de manera constructiva.

Adreçat a: Treballadors i treballadores en actiu inclosos autònoms
Durada del curs: 30 hores

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai!

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

La formació és un dels pilars fonamentals per aconseguir la nostra missió i capacitar joves i adults en diversos àmbits professionals.