Estem vivint una època on sembla que com més immediates són les coses millor: sabem què passa al món amb un sol clic del nostre ratolí, podem fer fotos sense pensar què és realment el que volem conservar com a record dels nostres millors moments i ja no cal ni esperar per a parlar en condicions amb els nostres éssers més estimats, els enviem un àudio i ja ho sentiran quan ho vegin; i així podríem fer una llarga llista d’exemples. Però davant d’aquest ritme trepidant i immediatesa, font important d’estrès i ansietat, el Mindfulness pot ajudar-nos a posar una mica de calma.

La idea bàsica del Mindfulness és aconseguir frenar el ritme frenètic, aturar els automatismes i gaudir del moment present amb consciència plena. Fer-ho ens pot aportar molts beneficis físics, emocionals i mentals, tot millorant la nostra qualitat de vida.

I tot això ho podem aprendre i aplicar els adults a la nostra vida i també entrenar els infants perquè ho vagin incorporant en el seu dia a dia:

Mindfulness a l’escola i l’esplai

10 activitats per practicar mindfulness amb infants

 

A continuació repassem les seves bases i els 7 elements primordials per a posar en pràctica l’atenció plena:

 

 

Bases Mindfulness

El professor de medicina Jon Kabat-Zinn va ser un dels capdavanters a l’hora d’utilitzar el Mindfulness a escala terapèutica. Ell va establir 7 passos fonamentals per la pràctica de l’atenció plena amb bons resultats. Aquests són: tenir paciència, ser conscient dels judicis, conservar la ment de principiant, confiar, acceptar, fer sense esforç i deixar fer. Si segueixes els seus principis segur que t’anirà bé en el Mindfulness!

 

I ara, mira quants beneficis té practicar l’atenció plena!

Els beneficis del Mindfulness

1. Augmenta la teva capacitat de concentració

Com més entrenis la teva atenció plena, més seràs conscient dels teus actes i pensaments, i podràs centrar-te en el moment present “aquí i ara” sense distraccions. Això farà que augmenti la teva concentració i que estiguis plenament centrat en el que estàs fent. Per això precisament i com s’ha demostrat en estudis científics, el Mindfulness està recomanat també com a teràpia complementària als trastorns relacionats amb els dèficits d’atenció.

curs mindfulness concentració

2. Redueix l’estrès i l’ansietat

El ritme de vida que portem a les societats occidentals ens condueix directament a patir situacions d’estrès i quadres d’ansietat que poden acabar en depressió. Segons estudis mèdics recents, pràctiques com el Mindfulness, el ioga o la meditació són molt importants per aprendre a fer les coses amb calma i reduir els nivells de cortisol, una hormona que s’allibera en situacions d’estrès i que en grans dosis pot tenir efectes negatius sobre el nostre cos. Si practiques Mindfulness de manera regular, ja veuràs com t’aportarà un estat de serenitat i calma que millorarà la teva salut emocional i física.

curs mindfulness 2

3. Ajuda a gestionar les emocions 

Practicar el Mindfulness et servirà per a conèixer-te millor i gestionar les teves emocions. Aprendràs a identificar-les, acceptar-les, estimar-les i gestionar-les de la millor manera possible, molts estudis així ho afirmen.

hort-ecològic-fundesplai

4. Redueix els problemes d’insomni

Segons estudis clínics, practicar el Mindfulness a més de reduir els nivells d’ansietat i estrès, et pot ajudar a dormir millor a les nits i dir adeu a l’insomni. Això és en gran part perquè aquesta tècnica t’ajudarà a tenir menys preocupacions rondant pel cap, tot baixant els teus nivells d’activació cortical i fent que estiguis molt més relaxat/ada i puguis dormir millor i gaudir d’un descans reparador.

curs mindfulness

5. Millora la teva memòria

Com hem comentat abans, el Mindfulness  t’ajudarà a concentrar-te millor i al mateix temps millorarà la teva memòria. I és que quan deixem de banda les distraccions i ens concentrem en el moment present, la memòria funciona molt millor. A més, els estudis científics sobre aquest tema han demostrat que practicar Mindfulness fa que la substància grisa del nostre cervell augmenti en volum, de la mateixa manera que ho fa l’hipocamp i l’escorça cerebral, dues zones que tenen una relació directa amb l’aprenentatge i la memòria.

curs mindfulness 5

6. Afavoreix la creativitat

L’Institut del Cervell i la Cognició de Leiden (Països Baixos) va trobar una relació directa entre la pràctica del Mindfulness i l’augment de la creativitat, demostrant que la meditació ajuda a alliberar la ment. Una ment calmada i alliberada és més creativa. Prova-ho i de seguida notaràs els canvis!

curs mindfulness 6

7. Et rejoveneix

Sí, sí, ho has llegit bé, fer Mindfulness de forma habitual protegeix el teu cervell i el rejoveneix! Els investigadors de la Universitat de Harvard i l’Hospital General de Massachusetts van demostrar que la meditació, tan freqüent a la pràctica del Mindfulness, augmenta les dimensions dels Telòmers, unes estructures localitzades als extrems dels cromosomes i que es relacionen directament amb el desenvolupament de patologies associades a l’envelliment i la vellesa. A més a més, tal com hem dit en el punt 4; practicar Mindfulness pot ajudar a dormir millor, i la qualitat del son és essencial per afavorir la regeneració cel·lular i mantenir una bona salut.

Així que si vols tenir una ment tan desperta i àgil com la d’un infant, ja saps què fer! Però…. Sabies que també es pot practicar Mindfulness durant la infància i l’adolescència? En aquest enllaç podràs saber més sobre el Mindfulness per a nens i nenes.

curs mindfulness 7

8. Millora les relacions amb els altres

Segons prestigiosos estudis universitaris, practicar el Mindfulness, pot ajudar a millorar les relacions interpersonals, la gestió de les situacions d’estrès, la consciència emocional, l’acceptació. D’altra banda, a través del Mindfulness podràs desenvolupar l’assertivitat i aprendre tècniques de comunicació assertives que et seran de molta ajuda en la resolució de conflictes.

curs mindfulness 8

T’animes a practicar-ho?

Amb el nostre curs subvencionat de Mindfulness, sense cap cost per a tu, aprendràs a posar en pràctica l’atenció plena en el teu dia a dia i augmentaràs la teva qualitat de vida i benestar. Sí, ho has llegit bé: està 100% subvencionat pel Consorci de Formació Contínua de la Generalitat.

 

I recorda, si t’ha agradat aquest article, comparteix-lo a les xarxes!

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai!

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

La formació és un dels pilars fonamentals per aconseguir la nostra missió i capacitar joves i adults en diversos àmbits professionals.