Has treballat en un determinat sector, però no tens formació reconeguda? Ara pots demostrar la professionalitat que hi ha al darrere de la teva experiència laboral tot obtenint un Certificat Oficial d’allò que saps fer. D’aquesta manera augmentaràs les teves oportunitats de trobar feina i de continuar formant-te. A continuació t’expliquem tot el que et cal saber sobre les acreditacions professionals, per a què serveixen i com s’aconsegueixen.

certificat professional pa
acreditacions professionals formadors
acreditacions professionals cuina

Què són les acreditacions professionals?

Les acreditacions professionals et serviran per demostrar que posseeixes uns determinats coneixements i capacitats, és a dir, que tens assolides unes competències. El mínim que pots acreditar és una unitat de competència, formada pel conjunt de capacitats laborals d’un àmbit concret que pots justificar. Quan participis en un procediment d’acreditació de competències d’una qualificació professional podràs decidir quantes i quines unitats de competència (UC) vols acreditar. Les UC demostrades o acreditades són acumulables.

 

Per a què serveix acreditar competències?

Hi ha moments a la vida en què trobar feina es fa més difícil, a més a més, moltes persones treballadores no saben com reactivar-se, canviar de feina o emprendre una iniciativa per compte propi. I les que han estat o estan en ERTO desconeixen que tenen tota una sèrie de cursos gratuïts al seu abast, aquests estan subvencionats per l’administració i poden ser molt enriquidors per ampliar els teus coneixements i ampliar les teves oportunitats d’aconseguir feina.

1. Acreditar les teves competències professionals et permetrà obtenir un certificat de professionalitat, sempre que es demostrin totes les unitats de competència. No obstant això, has de tenir en compte que no totes les qualificacions professionals tenen certificats de professionalitat associats. En aquest enllaç trobaràs més informació al respecte. 
2. En termes de formació, obtenir un certificat de professionalitat, eximeix de l’obligació de cursar els mòduls formatius associats a les unitats de competència demostrades.
3. Et permetrà convalidar alguns mòduls professionals en cursar cicles formatius de formació professional relacionats, sempre que compleixis amb els requisits.

 

Què és un certificat de professionalitat?

Els certificats de professionalitat són certificats oficials, atorgats per l’administració laboral competent i acrediten que una persona està qualificada per desenvolupar una activitat laboral concreta. A més, a través de la realització dels Certificats de Professionalitat, pots convalidar de forma parcial estudis de Formació Professional. D’altra banda, cursar un CP et pot ajudar a decidir la teva branca d’estudis, podent ser una primera presa de contacte amb una professió que vols veure si t’agrada, ja sigui perquè t’estàs formant per sortir al món laboral, o perquè vols un canvi de professió. Descobreix quins són els  10 avantatges d’estudiar un CP.

 

A qui va adreçat  el servei d’Acreditació de competències professionals?

Aquest servei va dirigit a persones que no tenen una titulació oficial, però que han adquirit coneixements professionals a través de:

a) L’experiència laboral: si han après la professió al seu lloc de treball, fent voluntariat o treball no remunerat i no compten amb una titulació oficial relacionada amb la feina que fan.

b) La formació no formal: si han fet cursos de formació que els han proporcionat coneixements professionals però no una titulació oficial.

Si és el teu cas, mira a continuació quins requisits has de complir per a poder participar!

 

servei-acreditacions-professionals

Quins requisits has de complir per a participar en el servei d’Acreditació de competències professionals?

 

Podràs acreditar les teves competències professionals si compleixes els següents requisits:

 

          Nacionalitat espanyola o altres supòsits:

  • Certificat de registre de ciutadania comunitària,
  • Targeta de familiar de ciutadà de la Unió Europea.
  • Autorització de residència o de residència i treball a Espanya en vigor.
  • Sol·licitud de protecció internacional, reguladora del dret d’asil i de la protecció subsidiària.

 

  Més de 18 o 20 anys depenent de l’acreditació.

Tens 18 anys per a les unitats de competència de nivell 1, que s’assimilen a un lloc de treball d’auxiliar (per exemple, una persona auxiliar de venda) o 20 anys per a les unitats de competència de nivell 2 i 3, que s’assimilen a un lloc de treball de tècnic/a (per exemple, una persona venedora) o tècnic/a superior (per exemple, una persona representant de comerç o agent comercial) respectivament.

 

   Experiència laboral

Si tens experiència laboral, en els últims 15 anys transcorreguts abans de la presentació de la sol·licitud d’inscripció, cal justificar:

    • Experiència laboral d’almenys 2 anys amb un mínim de 1.200 hores treballades en total (150 dies de 8 hores treballades) per a unitats de competència de nivell 1.
    • Experiència laboral d’almenys 3 anys amb un mínim de 2.000 hores treballades en total (250 dies de 8 hores treballades) per a unitats de competència de nivell 2 i 3.

 

  Formació no reglada.

En el cas que tinguis formació, però aquesta no estigui reconeguda oficialment, en els últims 10 anys transcorreguts abans de la presentació de la sol·licitud, cal justificar:

    • Formació relacionada d’almenys 200h per a acreditar competències de nivell 1. En el cas de tenir una formació menor de 200 hores, cal que tingui almenys el mateix nombre d’hores que la formació de la unitat de competència que es vol acreditar.
    • Formació relacionada d’almenys 300h per a acreditar competències de nivell 2 i 3. En el cas de tenir una formació menor de 300 hores, cal que tingui almenys el mateix nombre d’hores que la formació de la unitat de competència que es vol acreditar.

 

         Si tens més de 25 anys.

Les persones de més de 25 anys tenen l’opció de presentar una declaració responsable que descrigui la seva experiència laboral i/o la seva formació no reconeguda oficialment, en el cas que reuneixi els requisits d’admissió i no els pugui justificar.

Recorda que tot i disposar dels requisits, no podràs participar en el procediment si ja tens acreditades les unitats de competència a les quals et vols presentar o disposes d’un certificat o títol professional que ja les conté.

 

Com em puc inscriure al servei d’acreditació de competències professionals?

 Et pots inscriure de manera telemàtica en aquest enllaç els 365 dies de l’any i només hauràs d’ajuntar el teu currículum, així de fàcil!

A la sol·licitud d’inscripció hauràs de declarar que reuneixes els requisits d’admissió. Si tens més de 25 anys, compleixes els requisits, però no els pots justificar documentalment, has de marcar aquesta opció a la sol·licitud d’inscripció.

A més, t’hauràs d’inscriure a un àmbit (un àmbit és el conjunt de competències professionals que conformen un Certificat Professional o un Títol de Formació Professional, que s’inclou en una de les 26 famílies professionals existents). Si t’interessa més d’un, hauràs d’emplenar una altra sol·licitud d’inscripció.

Si l’àmbit conté una unitat de competència d’idiomes, a la sol·licitud d’inscripció es poden escollir els idiomes en els quals vols acreditar aquesta unitat de competència.

Si tens cap dubte o vols més informació, dóna un cop d’ull als enllaços que et deixem a continuació!

 

I recorda, si t’ha agradat aquest article, comparteix-lo a les xarxes!

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai!

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

La formació és un dels pilars fonamentals per aconseguir la nostra missió i capacitar joves i adults en diversos àmbits professionals.