Avui en dia, tots i totes sabem que ens estem enfrontant a una emergència planetària global que comporta una crisi alimentària també agreujada pel canvi climàtic.

En aquest context, el malbaratament alimentari és un dels aspectes que cal millorar per fer front a aquesta emergència planetària, ja que actualment el un terç del menjar que produïm anualment en el món per al consum humà (FAO 2011) es perd en algun punt de la cadena alimentària.

El malbaratament alimentari és un problema global amb greus impactes socials, econòmics i ambientals que requereix d’estratègies conjuntes de tots els sectors de la societat, des de la política, les institucions, les empreses i entitats, i també des de la ciutadania, podem ajudar moltíssim a revertir aquesta situació. Sabies que a Catalunya es malbaraten 35kg d’aliments per persona i any? Això són molts quilos, no?

El 29 de setembre és el Dia internacional contra el malbaratament alimentari i ho volem celebrar amb aquesta entrada on et donem algunes idees per reduir el malbaratament alimentari des de casa. Esperem que t’inspirin! Entre tots i totes ho aconseguirem!! 😊

Titol 6 idees reduir malbaratament des de casa

Com ja t’hem dit abans, a Catalunya cada persona malbarata 35 kg de menjar a l’any… unes xifres esfereïdores que es tradueixen en un cost ambiental molt i molt gran. És per això que en aquest apartat de l’entrada volem donar-te algunes idees per poder reduir aquestes xifres a casa! Trobaràs més detalls de cada un dels passos següents al blog de l’exposició Menja, Actua, Impacta.

1. Planifica bé els àpats i menú de tota la setmana

Aquest punt el podem relacionar directament amb l’anterior de la llista de la compra. Igual que cal controlar amb una llista quins aliments necessitem i volem comprar, és important pensar també en el menú de la setmana! Pot ser molt útil per saber les quantitats exactes que vols comprar de cada aliment i també per evitar preparar massa menjar i que després es faci malbé.

Aquí tens una plantilla per crear els teus propis menús!

2. Prepara la teva llista de la compra

És molt important que quan vagis a fer la compra del dia, setmanal o mensual vagis ben preparat o preparada. Elabora una bona llista de la compra amb les coses que realment necessites. D’aquesta manera estalviaràs comprar aliments que ja tens a casa o que no consumiràs i es quedaran a la cuina. A més a més, també és important evitar aquelles ofertes que no s’ajustin a la planificació que has fet i que, per tant, et facin comprar més quantitat de la que necessitaves en un primer moment.

Aquí tens una plantilla de llista de la compra que pots utilitzar a casa!

  • Els aliments no han de ser perfectes per poder ser consumits. Les fruites i verdures amb una forma estranya o amb algunes imperfeccions tenen el mateix sabor i valor nutricional que les que podem veure més “maques”. “Es im-perfect” és un projecte de la Fundació Espigoladors que es dedica a elaborar patés vegetals, melmelades i salses amb fruites i verdures de proximitat que han estat descartades del circuit comercial per semblar imperfectes! No és genial?
  • Els productes locals i de temporada són molt més frescos i sostenibles. Sabies que no han de viatjar tants quilòmetres per arribar a la teva taula? Això ajuda a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i el cost energètic disminueix dràsticament.

3. Conserva els aliments de forma correcta

Conservar els aliments de forma correcta és una tasca fàcil! Si els conserves bé, podràs allargar la seva vida útil i, per tant, tindràs més possibilitats d’aprofitar-los. Ens ho explica l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària: hem de seguir les instruccions de conservació que figuren en l’etiqueta de cada aliment. Allà podrem veure les condicions de temperatura que necessita cada aliment, per exemple.

La data de caducitat és una estimació de la data fins a la qual l’aliment conserva les seves propietats nutricionals. No obstant això, molts aliments es poden consumir després de la data de caducitat, sempre que estiguin en bon estat. Olora els aliments, mira’ls o tasta una petita part per acabar d’assegurar-te que estan bé! Utilitzar el teu instint per saber si un aliment encara és bo per menjar és clau.

Desmentim mites sobre la caducitat dels aliments.

4. Prepara a casa receptes d’aprofitament

Existeixen moltes receptes d’aprofitament que permeten utilitzar els aliments que estan a punt de caducar o que tenen algun defecte. Preparar aquestes receptes és una bona forma de reduir el malbaratament alimentari! Prova d’utilitzar restes de menjar per fer sopes o purés, o utilitza les fruites i verdures que estiguin a punt de caducar per fer compotes, pastissos o gelats!

5. Accions durant l’àpat

L’àpat és un dels moments més importants del dia, i podem realitzar accions durant aquest espai per reduir el malbaratament alimentari! En primer lloc, és molt important deixar que l’infant esculli la seva ració de menjar, d’aquesta manera li esteu donant autonomia per decidir si té molta gana, força gana o poca gana, i reduirem el malbaratament! Podem fer altres accions, com posar racions de pa justes, ajudar a pelar bé la fruita per aprofitar-la al màxim, guardar bé el menjar que sobri, etc.

6. Gestió dels residus

A més a més de tots els consells anteriors, hem de gestionar bé els residus que sobren en cada àpat! Podem reciclar-los o compostar-los: els residus orgànics, com les closques de fruita i verdura, els restes de menjar i el cafè molt es poden compostar per produir adob. Altres materials com el paper, el cartó, el plàstic i el vidre es poden reciclar per fabricar nous productes!

Manual de compostatge domèstic

Aquests consells són senzills de seguir i poden fer una gran diferència. Si tots i totes fem un esforç, podem contribuir a reduir el malbaratament alimentari i fer del món un lloc més sostenible! Gràcies per ajudar-nos! 😉

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai!

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

La formació és un dels pilars fonamentals per aconseguir la nostra missió i capacitar joves i adults en diversos àmbits professionals.