Vetllar és una paraula molt bonica, que significa tenir cura, acompanyar, donar suport. Per això, la figura de vetllador o vetlladora escolar és tan important: és aquella persona que dona suport a l’alumnat amb necessitats educatives especials (NEE), tot fomentant la seva participació activa i la seva autonomia. És a dir, treballar com a vetllador/a escolar és treballar per a la inclusió educativa de l’alumnat amb diversitat funcional.

Per tant, la feina de la persona de suport (vetlladora) es complementària amb la tasca de la persona docent i es porta a terme de manera individualitzada, oferint diferents tipus de suport per tal d’afavorir una inclusió real i efectiva de cada infant o jove. Com ens explicava la Núria Martínez, professional experta en atenció a l’alumnat amb NEE, “la formació especialitzada i contínua” és molt important, perquè les metodologies de treball avancen cada dia i els reptes que ens trobem a l’aula són cada vegada més diversos”.

Cursos de vetllador/a escolar

Amb el curs de vetlladora escolar adquiriràs les competències, habilitats i coneixements necessaris per treballar en el suport a la inclusió en l’entorn escolar. Aprendràs a acompanyar persones amb necessitats educatives especials, tan intel·lectuals com motrius o sensorials, i com afavorir la seva autonomia i participació. També treballaràs la prevenció de situacions de risc i l’atenció a l’alumnat en situacions d’emergència.

Quines funcions té la persona vetlladora?

La feina de la persona vetlladora es fa dins de l’aula, en altres espais del centre docent i en les sortides fora de l’escola, amb l’objectiu d’aconseguir la màxima participació i autonomia de l’alumnat en les diferents situacions educatives, facilitant la seva inclusió i integració al centre i al grup. La persona vetlladora fa de mediadora entre l’infant i les dificultats que es vagi trobant en el seu dia a dia a l’escola. A més a més, afavoreix les relacions amb els altres infants i ajuda a l’infant a gestionar les seves emocions. Les persones vetlladores acompanyen els infants amb necessitats educatives especials estimulant la seva autonomia motriu, social, intel·lectual i emocional.

Més enllà de les hores lectives, la funció vetlladora es desenvolupa també a:

    • L’acollida
    • Menjador escolar
    • Estones d’esbarjo

En aquest sentit, la tasca de la persona vetlladora escolar té com objectiu l’autonomia de l’alumnat en tots els aspectes físics, socials i intel·lectuals, i es desenvolupa principalment en diferents àmbits d’actuació:

1. Higiene

L’acompanyament de la persona vetlladora és fonamental en la cura de la higiene de l’alumnat amb manca d’autonomia, des dels desplaçaments al lavabo fins a la neteja de mans o la neteja de pròtesis. En aquest sentit, igual que la resta de professionals del centre, podran fer accions que no requereixin cap titulació sanitària.

2. Mobilitat

En els casos de diversitat funcional motriu, la feina de la persona vetlladora és clau perquè l’alumnat pugui participar a l’aula, en altres espais del centre docent i en les sortides. Per això, cal una persona amb la formació necessària per fer ús de cadires de rodes o altres eines de suport.

3. Conducta

Davant de conductes disruptives, la persona vetlladora intervé, amb el coneixement dels factors de risc i de protecció. Però sobretot, és capaç de treballar des de la prevenció, donant suport a l’alumnat en la pràctica d’algunes habilitats socials i emocionals adequades per relacionar-se amb la resta del grup. A més, ha de donar suport en les habilitats socials per relacionar-se amb els seus companys, en aspectes com mirar a la persona que està parlant, respondre si se li pregunta, demanar ajuda si és necessari, unir-se al grup, no apropar-se excessivament a l’interlocutor…

4. Salut i seguretat

La persona vetlladora pot oferir suport a un determinat alumne si necessita acompanyament per controlar la seva pròpia seguretat i la seva conducta, amb la finalitat de que l’alumne participi sense perill ni per a ell ni pels altres en les activitats de I’escola mentre aprèn a fer-ho de forma autònoma.

Més enllà d’aquests quatre grans àmbits d’intervenció, en la seva intervenció educativa les persones vetlladores potencien l’autonomia de l’infant, faciliten la seva inclusió educativa, i aconsegueixen que se senti plenament integrat dins el grup classe, participant de totes les activitats. En aquest sentit, és clau el treball coordinat amb l’equip docent, informant de la progressió i situació de l’infant o jove. 

Una figura, per tant, clau per al desenvolupament acadèmic, social i emocional de totes les persones.

Estàs buscant feina de vetlladora?

T’agradaria treballar promovent una escola més inclusiva i ajudar a infants i joves amb necessitats educatives especials? Tenim vetlladores en més de 800 escoles de tot Catalunya, acompanyant els infants que ho necessiten en el seu dia a dia.

Propers cursos de vetllador/a

Curs online de vetllador/a escolar

Forma’t com a vetllador/a escolar i fomenta la inclusió escolar d’infants i joves amb necessitats educatives especials!

Adreçat a qualsevol persona interessada en desenvolupar les seves habilitats en aquest àmbit.
Inici: 5 de novembre de 2024. Durada del curs: 40 hores
Curs online

Certificat professional d’atenció a l’alumnat amb Necessitats Educatives Especials

Un certificat professional amb pràctiques on adquiriràs les habilitats i els coneixements necessaris per treballar com a suport educatiu a l’aula.

Adreçat a persones a l’atur inscrites al SOC com a demandants de feina.
Inici: 3 de març de 2025. Durada del curs: 590 hores
Lloc: Club d’Esplai Bellvitge (Hospitalet de Llobregat)

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

Política de privacitat *

Segueix-nos

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

¡Somos Fundesplai!

Somos una ONG que desde hace 45 anys trabajamos por la educación y la felicidad de los infantes, la equidad, la inclusión social y l aprotección de la naturaleza.