Estàs buscant feina o vols donar un gir a la teva vida professional? Llavors els Certificats de Professionalitat son una eina molt útil per a tu! T’obriran moltes portes en un món laboral exigent, oferint-te les habilitats i els coneixements que necessites per destacar en qualsevol procés de selecció.

Per ajudar-te en el procés de trobar feina, t’explicarem què és un Certificat de Professionalitat, com funciona i per què és el millor recurs per a tu.

Què és un Certificat de Professionalitat?

Un Certificat de Professionalitat és un document oficial emès pel servei d’ocupació (en el nostre cas, el Servei d’Ocupació de Catalunya) que acredita que tens les habilitats professionals requerides per exercir una determinada ocupació laboral.

Per tant, rebràs un Certificat de Professionalitat després de cursar una formació homologada en l’àmbit corresponent, que demostrarà que has estat format i avaluat en un conjunt específic de competències professionals. I molt important per al teu futur: són acreditacions reconegudes per la Unió Europea, de manera que faciliten la teva mobilitat laboral. A més, en alguns sectors, la possessió d’un Certificat de Professionalitat és un requisit que et demanaran per a treballar en determinades feines.

Quins tipus de Certificats de Professionalitat existeixen?

Gràfic amb els tres nivells del Certificats de Professionalitat

Nivell 1

1. Per accedir als certificats de professionalitat de nivell 1 no s’exigeixen requisits acadèmics ni professionals.

 

Nivell 2

2. Per accedir als certificats de professionalitat de nivell 2 s’exigeixen algun dels següents requisits:

  • Graduat en Educació Secundària Obligatòria o equivalent.
  • Certificat del mateix nivell al qual es vol accedir.
  • Nivell 1 de la mateixa àrea professional.
  • Prova d’accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà.
  • Prova d’accés a la Universitat per més grans de 25 anys i/o 45 anys.
  • Apte en les proves d’avaluació de les competències clau del nivell 2

 

Nivell 3

3. Per accedir als certificats de professionalitat de nivell 3 s’exigeixen algun dels següents requisits:

  • Títol de Batxillerat o equivalent.
  • Certificat del mateix nivell al qual es vol accedir.
  • Nivell 2 de la mateixa àrea professional.
  • Prova d’accés a Cicles Formatius de Grau Superior.
  • Prova d’accés a la Universitat per majors de 25 anys.
  • Apte en les proves d’avaluació de les competències clau de nivell 3.

 

Com pots veure, els Certificats de Professionalitat es classifiquen en tres tipus: els certificats de Nivell 1, de Nivell 2 i de Nivell 3, cadascun amb els seus requisits específics d’accés –exceptuant el Nivell 1, per al qual no et demaran cap requisit acadèmic ni professional.

D’altra banda, la Formació Professional Ocupacional s’organitza en famílies professionals, i cada família engloba diversos Certificats. Així, per exemple, la família d’hoteleria i turisme inclou, entre d’altres, els Certificats de Professionalitat de Cuina (Nivell 2) i d’Operacions bàsiques de bar i restaurant (Nivell 1). I la família de serveis socioculturals i a la comunitat inclou, entre d’altres, els certificats de Mediació Comunitària (Nivell 3) i també Atenció a l’Alumnat amb Necessitats Educatives Especials (Nivell 3), juntament amb molts d’altres.

Si vols saber quins Certificats de Professionalitat pots cursar a Fundesplai, fes un cop d’ull a la nostra oferta de Certificats de Professionalitat al Prat de Llobregat, a l’Hospitalet de Llobregat i a Barcelona.

 

Com obtinc el Certificat de Professionalitat?

Els Certificats de Professionalitat consten d’un programa formatiu que combina la formació teòrica i pràctica. Aquests programes estan dissenyats per preparar les i els participants per a les tasques i responsabilitats pròpies d’una ocupació concreta. Així mateix, les pràctiques en empreses o entitats afavoreixen l’aplicació de les habilitats adquirides en un context laboral controlat i segur, i sovint també afavoreixen la teva inserció un cop hagis obtingut el títol.

Quan acabis la teva formació, rebràs un diploma acreditatiu del centre, i amb les credencials corresponents pots solicitar online el teu Certificat de Professionalitat al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

Esperem que aquest article hagi resolt els teus dubtes sobre els Certificats de Professionalitat i t’hagi mostrat alguns dels seus nombrosos beneficis. Si estàs valorant cursar un Certificat, no deixis d’explorar el nostre catàleg de cursos, tots ells completament subvencionats. Apunta-t’hi i prepara’t per afrontar nous i engrescadors reptes professionals!

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai!

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

La formació és un dels pilars fonamentals per aconseguir la nostra missió i capacitar joves i adults en diversos àmbits professionals.