Estem d’estrena!

Tot just ara que finalitzen els cursos de cuina, l’Iñaki, un dels nostres professors, i els seus i les seves alumnes han deixat a punt l’hort de Fundesplai, a les nostres instal·lacions, Centre Esplai, al Prat del Llobregat.

Un projecte engrescador, al que hem dedicat molta il·lusió i energia positiva, amb diversos objectius: fer formació en cuina sostenible i de proximitat, apostar per la sostenibilitat en tots els nostres àmbits d’actuació, i apropar a la terra  l’alumnat dels cursos de cuina, potenciant l’autoconsum, i transmetent la importància de la natura i el respecte pel planeta.

Què és el projecte de l’hort a Centre Esplai?

La idea és que a tots els cursos de cuina  l’hort sigui una activitat paral·lela a la cuina i que des del primer dia els i les alumnes siguin responsables de la seva cura. A més, d’aquesta manera podran posar en pràctica el concepte de traslladar els aliments directament “de la terra al plat” i prendran consciència real de la feina de cuiner/a.

Els cuiners i cuineres són els últims manipuladors d’una cadena de treball plena de saviesa i artesania on s’acaba transformant el producte primari, un producte que moltes vegades recorre un camí massa llarg, innecessari i poc sostenible. Un camí que podem escurçar una mica per als productes que nodreixen els cursos de cuina, gràcies a aquest hort.

En aquest sentit, els cuiners i cuineres han d’entendre tots els productes amb què treballen. Ja siguin de la terra, del mar o bestiar. Per això celebrem haver pogut tirar endavant aquest projecte, perquè a partir dels cursos vinents els i les alumnes dels nostres cursos de cuina podran collir directament de l’hort les verdures i entendre els processos del seu cultiu i cura.

PER UN CONSUM MÉS CONSCIENT I RESPONSABLE

La societat actual s’ha acostumat a comprar productes que vénen de tot el planeta. Però el sistema alimentari industrial i globalitzat és totalment insostenible i desigual.

En el context d’emergència climàtica, social i de salut planetària global és urgent i necessari que assegurem l’accés a una alimentació sana i sostenible per a totes les persones. El canvi del sistema alimentari és essencial per a la supervivència de la vida humana al planeta. És hora de posar-nos les piles i posar consciència en allò que consumim i cuinem.

I una de les eines que tenim a l’abast tota la ciutadania és consumir productes de temporada i proximitat, així com potenciar l’autoconsum, la sobirania alimentària i l’agroecologia, enverdint les ciutats, fent horts als balcons, terrasses, patis i solars. Participant i cultivant els horts urbans que ens donen l’oportunitat de respirar natura enmig d’una ciutat, de conrear les nostres pròpies hortalisses i de participar de la vida comunitària del barri.

D’aquesta manera, eduquem, ens formem i afavorim l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), a través dels quals s’aborden els grans reptes globals per unes societats humanes sostenibles. Aquest projecte de l’hort està relacionat amb els ODS 2 (fam zero), ODS 4 (educació de qualitat), ODS 8 (treball digne i creixement econòmic), ODS 10 (reducció de les desigualtats), ODS 11 (ciutats i comunitats sostenibles), ODS 12 (consum i producció responsables), ODS 13 (acció climàtica).

El nostre hort, per tant, és una eina educativa i de sensibilització molt potent que ajudarà als i les nostres alumnes a conèixer les pràctiques hortícoles bàsiques, seguint l’estacionalitat, i a poder apreciar la qualitat del producte propi en els plats que elaborin als cursos de cuina.

Per això, amb l’hort volem conscienciar als i les alumnes de la importància de respectar la feina ben feta i el bon producte com a resultat. Com a futurs cuiners i cuineres, han d’aprendre a valorar factors com factors com la proximitat, les pràctiques agrícoles respectuoses amb la natura, l’estacionalitat, la tradició, l’agroecologia, els ritmes naturals i evidentment la qualitat.

Gràcies a l’hort de Centre Esplai apropem els alumnes i els visitants a les pràctiques hortícoles i els ritmes de la natura, vinculant-ho als cursos de cuina.

 

Aquest article ha estat publicat originàriament al portal web https://eatlife.fundesplai.org en el marc del projecte europeu EAT:LIFE.

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai!

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

La formació és un dels pilars fonamentals per aconseguir la nostra missió i capacitar joves i adults en diversos àmbits professionals.