Quan sentim parlar de conflictes, sovint pensem en baralles, violència o fins i tot guerres. És a dir, en experiències traumàtiques o negatives. Amb tot, no hi ha res més humà que el conflicte! Pertany a la nostra condició humana, i no és dolent en si mateix, però cal saber gestionar-lo.

9 tècniques de gestió de conflictes

Els desacords i conflictes formen part del dia a dia de les relacions humanes, tant en l’àmbit professional com personal, i són naturals en la mesura en què mostren la diversitat d’idees i de punts de vista entre les diferents persones. Això cal tenir-ho clar, especialment en l’àmbit educatiu, en un context en què els infants i joves estan aprenent i desenvolupant les seves capacitats socials i de gestió de conflictes, i cal saber acompanyar-ho amb calma i paciència.

Per això, un professional de la mediació o qualsevol persona que vulgui aprofundir més en les metodologies de prevenció i resolució de conflictes, ha de conèixer abans quin tipus de conflictes existeixen.

Curs de gestió restaurativa de les relacions i el conflicte

Curs de resolució de conflictes

Curs de Coaching: la gestió de conflictes des del millor de tu mateix

Tipus de conflictes

Com dèiem, per aprendre a gestionar un conflicte, és important detectar abans quin és l’origen del conflicte i davant quina classe de conflicte et trobes. Aquesta informació t’ajudarà a saber millor com actuar per resoldre la situació.

Tot i que existeixen diferències de matisos, i que en un mateix conflicte es poden donar causes diverses, existeix cert consens dins la psicologia sobre la següent tipologia de conflictes interpersonals.

Infografia que exposa els tipus de conflictes interpersonals

1. Conflictes de relació

Aquest tipus de conflictes es produeix quan hi ha desacords, malentesos o tensions entre dues o més persones. Les diferències de personalitat entre els interlocutors, les expectatives no expressades i la manca d’una comunicació efectiva poden contribuir a aquest tipus de conflicte.

2. Conflictes d’interessos

Tal com indica el seu nom, aquesta mena de conflictes s’esdevenen quan les diverses parts implicades tenen objectius, necessitats o desitjos que són incompatibles.

 

3. Conflictes d’informació

En aquest cas, el conflicte neix d’un buit en la comunicació o d’una mala interpretació de la informació. A vegades, es produeix a causa d’una comunicació deficient, i en altres casos, per una mala comprensió de la informació donada.

 

4. Conflicte de valors

És un dels conflictes més complexos, ja que toca els fonaments ètics de les persones implicades. Es dona quan els valors morals d’una persona o grup de persones xoquen directament amb els valors i comportaments d’una altra persona o grup.

 

5. Conflicte d’expectatives

Es produeix quan una persona espera d’una altra persona que es comporti d’una determinada manera davant d’una situació donada, i aquestes expectatives no es veuen satisfetes. En aquests casos, després de la sorpresa apareix la decepció. 

 

6. Conflicte de rol

Aquesta mena de conflictes apareix quan hi ha una manca de claredat sobre els rols i les responsabilitats que corresponen a cadascú dins d’una organització o grup, o bé quan aquests rols se superposen.

 

7. Conflicte d’estructura

Freqüent en entorns laborals, aquest tipus de conflicte es dona quan hi ha desacords sobre l’organització o l’estructura d’una empresa o entitat. És proper al conflicte de rol, però te més a veure amb un nivell superior, amb l’organigrama general, els lideratges…

Situacions de conflicte interpersonal

Poden semblar abstractes, però tots els tipus de conflicte que hem vist sorgeixen de situacions reals. I al seu torn, aquestes poden tenir lloc a diferents espais on ens relacionem amb altres persones. Poden ser a la feina o a l’escola, però també a una relació de parella o d’amistat.

Totes les relacions interpersonals tenen les seves característiques!

  • Conflictes a la feina: Les principals situacions que poden portar a un conflicte a la feina solen tenir a veure amb les dificultats de comunicació, la desigualtat i la manca de reconeixement.
  • Conflictes a l’escola o l’esplai: Per uns entorns educatius emocionalment saludables, l’escolta i el diàleg en la gestió de conflictes és essencial. A més, depenent de l’etapa educativa en què ens trobem, moltes vegades els infants encara no ha desenvolupat les competències comunicatives necessàries. Això fa que sigui decisiu l’acompanyament dels educadors i educadores.  Et recomanem el MOOC “Educació emocional”
  • Conflictes a la parella: De parelles n’hi ha de molts tipus, però a totes són naturals els conflictes. Fins i tot, necessaris per conèixer-se millor. Moltes vegades, una manca de gestió d’emocions com la por o la culpa, impedeix un diàleg sincer, obert i en calma per gestionar millor el conflicte.
  • Conflictes d’amistat: Les relacions d’amistat, moltes vegades malmeses per una manca de dedicació, també poden estar plenes de malentesos que portin al conflicte. En aquest cas és crític el domini de les habilitats socials bàsiques per resoldre positivament un conflicte i que l’amistat en surti reforçada.
 

Webinars per a la resolució de conflictes

Et recomanem formacions en format webinar, especialment interessants per a la gestió i la resolució de conflictes.

  • Educació emocional, per aprendre els principals conceptes associats a l’educació emocional així com recursos pràctics per a poder aplicar-la a l’educació en el lleure.
  • Límits, rabietes i altres maldecaps, sobre educació respectuosa per a potenciar un clima positiu i respectuós tant a casa en família com a l’escola o l’esplai.

Cursos de resolució de conflictes

Com has vist, conèixer els tipus de conflictes i tenir una bona formació és decisiu per prevenir i resoldre conflictes. Per això, Fundesplai posa a la teva disposició els següents cursos subvencionats, tant online com presencials.

Resolució de conflictes

Coneix el repertori de recursos que tens a la teva disposició a l’hora d’afrontar un conflicte i descobreix com utilitzar-los adequadament!

Adreçat a: Treballadors/es en actiu
Durada del curs: 30 hores
Gratuït per a treballadors/es en actiu i autònoms

Gestió Restaurativa de les Relacions i el Conflicte

Descobreix l’enfocament Restauratiu Global (ERG) o gestió restaurativa dels conflictes, una eina pedagògica innovadora.

Adreçat a: Treballadors/es en actiu
Durada del curs: 20 hores
Gratuït per a treballadors/es en actiu i autònoms

Curs de coaching la gestió de conflictes des del millor de tu mateix Fundesplai

Coaching: La gestió de conflictes des del millor de tu mateix

Descobreix com les tècniques del coaching poden ajudar-te a afrontar els conflictes amb confiança i seguretat.

Adreçat a: Persones vinculades amb el món de l’associacionisme i el voluntariat
Durada del curs: 16 hores

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

Política de privacitat *

Segueix-nos

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

¡Somos Fundesplai!

Somos una ONG que desde hace 45 anys trabajamos por la educación y la felicidad de los infantes, la equidad, la inclusión social y l aprotección de la naturaleza.