Siguin quins siguin els teus coneixements i habilitats a la cuina, la seguretat i higiene alimentària són molt importants per moltes raons, tant a la restauració col·lectiva com a les llars. En primer lloc, per a la salut dels teus comensals perquè evitarà que els aliments siguin, en qualsevol moment de la cadena alimentària, un mitjà de transmissió de malalties. Però a més, la qualitat de les teves elaboracions també depenen d’aquestes petites accions que marquen la diferència.

Curs online de seguretat i higiene alimentària

Implementar els estàndards necessaris de seguretat i higiene alimentària depèn d’accions senzilles, però que cal incorporar a les teves rutines diàries. Per això, hem recollit 8 accions crucials que potser no coneixies i que aquest estiu pots començar a posar en pràctica!

1. La refrigeració dels aliments

La temperatura correcte dels aliments és decisiva per a la seguretat i higiene alimentària. En el cas dels aliments peribles, pots controlar la temperatura des de la nevera o amb un termòmetre. La conservació depèn del tipus d’aliment: 4ºC per a la carn fresca, i la carn d’aviram i conill, 2ºC per a la carn picada, 1-2ºC per al peix, -18ºC per als congelats i -21ºC per als ultracongelats.

2. Prevenir la contaminació

La contaminació creuada es produeix fàcilment quan bacteris o al·lèrgens passen d’un aliment a un altre. Per això, és important netejar els estris que s’han fet servir i no barrejar aquells que fem servir per tallar aliments crus com la carn, amb aquells que fem servir amb els cuits. Els focus més importants són, a més dels estris, l’emmagatzematge, la nevera, la maquinària, els materials que fem servir i nosaltres mateixos.

3. La importància de les tapes

No parlem d’aquestes petites racions de menjar que tant ens agraden, no. Una de les raons habituals de contaminació dels aliments són les llaunes obertes a la nevera, una font de microorganismes que poden ser perillosos, a més d’afectar al sabor dels aliments. La millor solució és canviar el menjar de recipient, amb un que tingui una bona tapa. Hem de tenir en compte que quan una llauna perd el buit i la capacitat esterilitzadora, poden créixer bacteris i fongs i aparèixer Clostridium botulinum, el bacteri que causa la malaltia del botulisme.

4. Higiene de mans

La higiene de mans sembla evident, però moltes vegades no es fa correctament. Les has de rentar incloent el dors, entre els dits i per sota de les ungles un mínim de 20 segons, sense oblidar l’avantbraç! Així previndràs la contaminació bacteriana dels aliments en la manipulació d’aliments. Si et poses guants, ho has de fer abans i després de posar-te’ls, i sempre entre la manipulació d’aliments crus. Compte! Encara que portis guants, si la higiene no és correcte, serà igual o més perillós que si no en portes.

5. La descongelació

Moltes vegades ho fem malament a casa: per descongelar els aliments, escull sempre l’opció de la nevera. Les possibilitats d’aparició i proliferació de bacteris es multipliquen quan els descongelem a temperatura ambient: la zona de perill va dels 5ºC als 65ºC, sent la més perillosa la dels 37ºC. Per descongelar a la nevera, és necessari que planifiquis amb temps els àpats.

6. La desinfecció sostenible

Tot i que segurament ja ets conscient de la importància de combatre els patògens desinfectant els aliments, les fruites i les verdures, ens agrada subratllar l’adjectiu sostenible. Troba els teus aliats entre el vinagre blanc, la llimona o el bicarbonat de sodi barrejats amb aigua.

11 productes de neteja sostenible per fer a casa

7. Ous i seguretat

És important que desterrem molts mites que existeixen sobre els ous, un aliment estrella molt utilitzat a totes les cuines, i alhora molt sensible a la contaminació. No els rentis abans de cuinar-los, no els trenquis al mateix recipient on els batràs i conserva’ls a la nevera amb una temperatura constant, per evitar el risc de contaminació bacteriana.

8. La neteja d’electrodomèstics

No oblidis la higiene de grans i petits electrodomèstics de cuina, com ara les batedores, liquadores i tots aquells aparells on es poden acumular restes d’aliments, moltes vegades en petits racons. Una bona neteja d’aquests aparells evitarà que esdevinguin un brou de cultiu de bacteris.

Cursos per saber-ne més

Aliments analitzat a laboratori per il·lustrar el curs de seguretat alimentària manipulació i control d'aliments

Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries

Aprèn tot sobre els diferents tipus d’al·lèrgies i d’intoleràncies alimentàries, les seves causes i els seus símptomes, i quins són els aliments que les provoquen.

  • Adreçat principalment a treballadors/es en actiu, incloent autònoms.
  • Inici: 26 de setembre
  • Curs online
  • 100% Subvencionat
Foto de menjars en tàpers per il·lustrar el curs de baig cooking

Manipulació d’aliments

Coneix la normativa vigent relativa a la manipulació d’aliments i als seus processos de conservació, per garantir la seguretat dels productes en el seu consum.

  • Adreçat principalment a treballadors/es en actiu, incloent autònoms.
  • Curs online
  • 100% Subvencionat
Foto de menjars en tàpers per il·lustrar el curs de baig cooking

Baig o Batch cooking

Aprèn les claus de la cuina saludable i sostenible planificant els menús per a tota la setmana.

  • Adreçat principalment a treballadors/es en actiu, incloent autònoms.
  • Inici: 7 de setembre
  • Lloc: Centre Esplai (El Prat de Llobregat)
  • 100% Subvencionat
Foto de menjars en tàpers per il·lustrar el curs de baig cooking

Seguretat alimentària: manipulació i control d’aliments

En aquest curs, coneixeràs els principals contaminants i riscos alimentaris, i com aplicar mesures preventives per evitar-los.

  • Adreçat principalment a treballadors/es en actiu, incloent autònoms.
  • Curs online
  • 100% Subvencionat

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

Política de privacitat *

Síguenos

¡No te pierdas nuestras ofertas!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Síguenos en las redes sociales

Som Fundesplai!

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

La formació és un dels pilars fonamentals per aconseguir la nostra missió i capacitar joves i adults en diversos àmbits professionals.