L’alimentació sostenible és aquella que fomenta el consum responsable, que té en compte la forma de producció dels aliments i la seva procedència i, sobretot, els impactes socials i ecològics que aquests generen. És un tipus d’alimentació positiva per als territoris, les persones i el planeta donat que redueix la producció de residus i el malbaratament, incorpora hàbits saludables i, el més rellevant, permetrà que les generacions futures tinguin millors opcions alimentàries i puguin viure en millors condicions en el planeta.

Apostar per l’alimentació sostenible és decisiu per a avançar cap a la sostenibilitat, essencial ara que ens enfrontem a una emergència planetària global, emergència climàtica, social, alimentària,… Hem d’actuar ja!

Des de Fundesplai estem posant moltes energies per potenciar l’alimentació sostenible i saludable: la nova proposta educativa 2021-23 gira al voltant d’aquesta temàtica, hem preparat una gran exposició per a tots els públics, diversos cursos de formació sobre l’alimentació sostenible i moltes activitats més. No et quedis enrere, acompanya’ns en aquesta revolució i aplica aquestes 10 idees per alimentar-te de manera sostenible i ajudar a canviar el sistema alimentari.

 Suma’t al canvi que ajudarà a salvar el planeta!

1. APOSTA PER UNA DIETA PLANETÀRIA

Sabies que la producció de carn és responsable del 14,5% de totes les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle (l’equivalent als gasos produïts per tot el sector de transports), segons estimacions de la FAO del 2016? Per això, aquesta dieta aposta per reduir a la meitat la ingesta de proteïna animal (en els països rics) i per duplicar el consum de verdura, llegums i fruita seca. D’aquesta manera, segons estudis científics com el publicat a la prestigiosa revista “The Lancet”, hi hauria menys persones que moririen a causa de la malnutrició o les malalties no transmissibles i a més a més, hi hauria una reducció significativa de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, es protegiria la biodiversitat, i milloraria la qualitat del sòl i l’aigua.

dieta-planetària-fundesplai

2. CONSUMEIX ALIMENTS DE TEMPORADA I PROXIMITAT

Sempre que et sigui possible compra productes de proximitat, i afavoreix els de producció agroecològica. Aquests destaquen per ser frescos, de temporada i conservar al màxim els seus nutrients. Consumir-los és bo per a la teva salut, butxaca i també pel medi ambient. Ajudaràs a reduir les emissions de CO2, donaràs suport a la sostenibilitat de la terra, els podràs adquirir a un preu just i estaràs afavorint l’economia local.

En aquest calendari alimentari podràs consultar els aliments estrella de cada temporada. D’altra banda, destaquem dos bons llocs per comprar aquests productes: els mercats de pagès arran Catalunya i el parc agrari del Delta del Llobregat, una de les zones agrícoles més importants, antigues i fèrtils del país!

aliments-de-temporada-proximitat-fundesplai

3. ANIMA’T A FER UN HORT ECOLÒGIC

Anima’t a cultivar el teu petit hort al balcó, al terrat, al pati, conjuntament amb els veïns i veïnes… El contacte amb la terra i rodejar-te de verd és vital, a més, gaudir d’un hort propi té molts beneficis: autonomia, sobirania alimentària, donar valor als productes, assegurar-te que són de proximitat i sense pesticides. Nosaltres ja ho hem fet, coneix de més a prop el nostre projecte i anima’t a participar en l’hort de Fundesplai!

> Descobreix la nostra guia de l’hort ecològic i educatiu!

hort-ecològic-fundesplai

4. VÉS A COMPRAR A PEU O EN BICI

Quan vagis a comprar, fes-ho a peu, en bici o en transports no contaminants. A més a més, aquest hàbit afavorirà la teva salut en general, ja que estaràs fent exercici físic, al mateix temps que estaràs afavorint el comerç de barri i de proximitat. Coneixes ja els 8 mercats verds de proximitat de Barcelona? Segur que a la teva ciutat, poble o barri tens mercat de pagès o mercats que potenciïn l’alimentació de proximitat, de temporada i sostenible.

mercat-bici-alimentació-sostenible-fundesplai

5. CUINA A CASA

Menjar fora està d’allò més bé, però no es pot comparar al plaer de cuinar els teus propis àpats. En aquest article trobaràs algunes receptes fresques i saludables per tal que recuperis la cuina casolana i fugis dels aliments ultraprocessats! Aquests són molt perjudicials per a la teva salut, tenen una gran llista d’ingredients però poca matèria primera bàsica i pocs nutrients. Quan cuinem a casa, l’alimentació és molt més natural, més saludable i sostenible. I si en el teu dia a dia tens pocs temps per dedicar-te a la cuina, sempre et pots deixar uns quants àpats preparats el cap de setmana i congelar-los o guardar-los a la nevera per consumir-los durant la setmana. A més, si tens nens/es petits/es, et recomanem que cuinis amb els infants perquè és una activitat molt beneficiosa.

cuinar-a-casa-fe-alimentació-sostenible

6. ADÉU ALS ENVASOS D’UN SOL ÚS

Redueix els plàstics, embolcalls, etc, empra envasos reutilitzables tant com puguis i suma’t a la revolució del residu zero. És la millor manera de minimitzar la teva petjada ecològica. Una bona opció és comprar a botigues d’aliments a granel, portar el carro de la compra com sempre s’ha fet o posar els aliments en bosses de tela, tuppers, carmanyoles, pots de vidre, etc. Fuig especialment de les verdures, hortalisses i d’altres productes envasats amb films de plàstic als supermercats.

envasos-reutilitzables-fundesplai

7. DIGUES SÍ AL BENESTAR ANIMAL I AL COMERÇ JUST

A l’hora d’anar a comprar, és fonamental que et fixis en les etiquetes dels productes que acabaran a la teva cistella. Busca l’etiqueta de benestar animal quan adquireixis productes amb proteïnes animals, d’aquesta manera t’asseguraràs que aquests han gaudit d’una vida lliure de fam, incomoditats, pors o malalties. També és important que et fixis en l’etiqueta de comerç just en els productes com la xocolata, el cafè o el sucre, que són cultivats en altres països. D’aquesta manera afavoriràs la sobirania alimentària dels seus productors/es.

Alimentació Sostenible

8. EVITA EL MALBARATAMENT ALIMENTARI

Si planifiques les teves compres, emmagatzemes correctament els aliments i evites les porcions desmesurades, podràs allunyar-te del malbaratament alimentari i del seu impacte negatiu pel planeta. Al món, es calcula que hi ha 842 milions de persones que pateixen fam crònica. Això es tradueix en el fet que aproximadament una de cada vuit persones no té accés als aliments suficients mentre que a Europa tenim dues vegades més menjar del necessari d’acord amb les necessitats nutricionals de la nostra població.

Als nostres cursos de cuina et donarem consells pràctics perquè en treguis el màxim profit dels aliments a tots els plats que facis i diguis adéu al malbaratament alimentari.

Alimentació Sostenible

9. AFAVOREIX ELS PRODUCTES ECOLÒGICS

Els productes de producció ecològica o agroecològica afavoreixen la biodiversitat, ja que no fan servir pesticides ni fertilitzants químics per a la seva producció. Si tens el teu propi hort, sobretot, que sigui de producció ecològica, i pels aliments que hagis de comprar, intenta afavorir, tant com puguis, els aliments ecològics i de proximitat perquè els sistemes que s’han fet servir per a la seva producció són més respectuosos amb el medi ambient. Aquests tipus de productes cada vegada són més accessibles i assequibles. En el cas de la carn, els ous i la llet, recorda buscar el segell de producció ecològica i benestar animal.
alimentació-sostenible-maduixes-fundesplai

10. SIGUES PART DEL CANVI

Tu també pots ajudar a canviar el sistema agroalimentari actual per un de més just i sostenible. Recorda que necessitem el teu compromís per aconseguir una dieta planetària, sustentable i saludable, i que el que fas i el que menges marca la diferència cada dia!
hort-sostenible-fundesplai

VOLS SABER MÉS SOBRE L’ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE?

No et perdis la nostra exposició “Menja, Actua, Impacta” que inaugurem el pròxim 20 de novembre 2021. Hi trobaràs un recorregut immersiu per diferents temes relacionats amb l’alimentació, i un munt d’idees i solucions que no et deixaran indiferent. A més a més, per a escoles, esplais i instituts tenim un programa educatiu molt complert i innovador i per a famílies també farem activitats els caps de setmana. Reserva data al teu calendari i vine a visitar l’exposició a partir del 20 de novembre.

Expo alimentació Fundesplai_1

ELS NOSTRES CURSOS SOBRE ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE

Vols seguir amb la teva formació? Aquí tens dos cursos sobre l’alimentació sostenible que t’ajudaran a entendre la necessitat de l’alimentació sostenible, a tenir eines per fer el canvi i a entendre els arguments científics que hi ha al darrera. Impressionants, no te’ls perdis!

ODS Y ALIMENTACIÓN: LUCHAS COMPARTIDAS

Un curs gratuït en format MOOC (Massive Open Online Course) que pots fer de manera autònoma i al teu ritme. Per descobrir com l’alimentació pot ser una palanca de canvi pels principals reptes a què ens enfrontem a nivell planetari.

Curs MOOC alimentacio Fundesplai

Foodtopian: les claus de l’alimentació sostenible i saludable

Un curs molt complert en què coneixerem els principals reptes alimentaris i de salut planetària de la mà d’experts/es de renom i base científica. Acreditat amb el Certificat d’Extensió Universitària UVIC (Universitat de Vic).

curs-foodtopian-Fundesplai-UVic_p

ENDAVANT AMB L’ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE!

Seguint aquestes senzilles pautes pots marcar la diferència i millorar tant la teva salut com la del planeta, pel futur d’aquest no hi ha un altre camí que el de l’alimentació sostenible i el consum responsable. Com més persones ens sumem al canvi, més impacte tindrem l’acció per l’emergència planetària!

 I recorda, si t’ha agradat aquest article, comparteix-lo a les xarxes!

 

Aquest article ha estat publicat originàriament al portal web https://eatlife.fundesplai.org en el marc del projecte europeu EAT:LIFE.

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai!

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

La formació és un dels pilars fonamentals per aconseguir la nostra missió i capacitar joves i adults en diversos àmbits professionals.