Foodtopian: les claus de l’alimentació sostenible i saludable. Una mirada des de l’agroecologia

315,00

Menja, actua, impacta: per a una alimentació saludable i sostenible

 • Modalitat: Semipresencial
 • Codi del curs: 21390
 • Durada del curs: 50h
 • Subvencionat: No
 • Dates: Pendent de determinar
T'avisem quan tinguem dates?Demana més informació

El curs

L’alimentació és un tema comú per a tothom

L’alimentació és una qüestió primordial, que interconnecta aspectes econòmics, ambientals, culturals i socials. A més, en la situació d’emergència planetària que estem vivint, la producció sostenible d’aliments i el seu consum ocupen un lloc cabdal en l’acció i la lluita contra la crisi climàtica i biològica.

La salut de les persones i la salut del planeta es reflecteixen l’una a l’altra, i fenòmens com el malbaratament d’aliments, la fam, la desnutrició i el sobrepès estan estretament lligats.

Amb el curs Foodtopian, coneixerem els principals reptes alimentaris i de salut planetària que tenim per davant, així com les alternatives alimentàries a les quals podem recórrer per assegurar-nos una dieta més saludable i sostenible per al planeta.

ORGANITZA:

          

 

A qui s'adreça

 • Professorat i educadors/es de l’educació en el lleure interessats en desenvolupar programes educatius entorn a l’alimentació saludable i sostenible
 • Professionals de l’àmbit de la restauració, dietètica i salut interessades en incorporar la mirada de la sostenibilitat a la seva tasca
 • Persones interessades en opcions alimentàries més saludables i sostenibles

Titulació que s'obté

 • Certificat d’Extensió Universitària UVIC – Certificat Fundesplai

(80% d’assistència i superació d’una avaluació)

Llengua en que s'imparteix el curs

Català

Altres

Saps que pots bonificar aquest curs?

La majoria de les empreses tenen una bossa d’actius destinats a la formació. Vols saber si és el teu cas? Clica aquí per veure més informació i adreça’t a la teva empresa per demanar la formació.

Data límit per fer la inscripció bonificable: 20 dies abans de començar el curs

 

Ho sentim, actualment no tenim disponible la data per Foodtopian: les claus de l’alimentació sostenible i saludable. Una mirada des de l’agroecologia

Vols que t'avisem?

Deixa'ns el teu correu i et contactarem quan tinguem dates

>Que no se t'escapi!!!

 • Hidden
 • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Horari i calendari

A més, l’alumnat farà un treball individual transversal equivalent a 16 hores.

Temari

El sistema alimentari globalitzat
Introducció al funcionament del Sistema Alimentari actual i les principals transformacions que s’estan donant al medi rural i periurbà a nivell global i local arrel de la industrialització de l’activitat agro-ramadera.

La ruta del tomàquet i el sector agrícola
Problemàtiques del sector agrari a partir de l’anàlisi de la situació concreta del cultiu del tomàquet. Impacte de l’arribada de productes agroalimentaris importats sobre el medi ambient, la viabilitat de les explotacions catalanes i la vida de les persones productores.

La ruta de la soja i el sector càrnic
Impactes del sistema càrnic industrial a Catalunya. Realitats que hi ha rere la producció industrial de carn i pinsos orientats a l’exportació per a les quals es requereix altes quantitats de soja provinent d’Amèrica Llatina i la problemàtica que se’n deriva.

Alimentació, salut i cultura
Principals impactes sobre la salut de les persones arrel de la pèrdua de cultura alimentària i la desvinculació entre la dieta i el territori: malnutrició, malalties alimentàries, fam i pobresa alimentària.

Principis de l’agroecologia
Introducció a les bases ecològiques, sociològiques i agronòmiques del model agroecològic. Coneixement tradicional aplicat als sistemes agraris, integració de la ramaderia i l’agricultura als sistemes productius i metodologies agroecològiques.

Sobirania Alimentària
L’Alimentació com a palanca de canvi per a una societat més justa. Moviments socials i lluites camperoles que vetllen per la democratització del sistema alimentari.

Xarxes alimentaries alternatives
Introducció als diversos tipus de xarxes logístiques que vinculen de producció i consum, models organitzatius entre persones productores i consumidores, Circuits Curts de Comercialització i mercats locals.

Iniciatives locals i exemples d’èxit
Iniciatives, accions i projectes transformadors vers una alimentació saludable i sostenible.

Professorat

Erik Hobbelink Borrull

Graduat en Ciències Ambientals, màster en Agroecologia, ha treballat en l’àmbit de les polítiques alimentàries a la revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas i elaborant informes de recomanacions polítiques per a l’Ajuntament de Barcelona.
Ha estudiat dinàmiques del coneixement tradicional a l’Espai Rural Gallecs amb la Universitat de Vic i els impactes del Canvi Climàtic en comunitats indígenes a Costa Rica amb la Universitat Autònoma de Barcelona.
Actualment està treballant en projectes d’investigació relacionats amb el Canvi Climàtic i l’entorn rural.

Mar Calvet Nogués

Llicenciada en veterinària, Màster en agricultura i ramaderia ecològiques. Ha format part de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la Universitat Central de Vic com a tècnica d’investigació, on ha participat en l’anàlisi de sistemes de ramaderia extensiva dels Pirineus catalans des de la perspectiva feminista, així com en projectes que analitzen els sistemes alimentaris de manera crítica en el context d’emergència climàtica. A més, és voluntària de l’organització International Action for Peace, amb la que va realitzar acompanyament internacional en matèria de drets humans a organitzacions de base camperola a Colòmbia (2018-19).

Marc Alcaraz Diez

Grau en Psicologia, Magisteri d’Educació Especial, postgrau en Lleure, Societat i Comunitat. Cap d’estudis del Centre de Formació de Fundesplai i expert en processos d’innovació al tercer sector. Ha coordinat el disseny de les activitats educatives de l’Exposició “Menja, actua, impacta”, exposició temporal de més de 1.000 m2, que proposa un viatge local i global pel sistema alimentari, situat al bell mig dels grans reptes als quals hem de fer front com a societat.

Segueix-nos!

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

 • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai!

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

La formació és un dels pilars fonamentals per aconseguir la nostra missió i capacitar joves i adults en diversos àmbits professionals.

No et perdis les nostres entrades al blog i les novetats en cursos i webinars!

Política de privacitat *